14 september 2010 In de media

Vitesse en NAC eren samen oorlogsveteranen

Rivaliteit moet beperkt blij­ven binnen de lijnen. Daar­om eren de fans van Vitesse en NAC zaterdagavond geza­menlijk de veteranen van de Slag om Arnhem.

De vierde editie van de ‘Airbornewedstrijd’ van Vitesse wordt een speciale. Behalve de supporters van de thuisclub zullen zaterdagavond in GelreDome ook de fans van NAC Bre­da de veteranen van de Slag om Arnhem eren.

De supportersverenigingen van beide clubs hebben de handen in­eengeslagen. Niet alleen de harde kern van Vitesse, op de Zuid-Tribu­ne, ook de circa driehonderd Bre­danaren zullen een speciaal ge­maakt spandoek laten zien.

De link wordt gevormd door de Poolse strijders die in de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van de Geallieerden vochten tegen de Duitse bezetter. Bij Arnhem streed een eenheid onder aanvoering van generaal Sosaboswki, zijn landge­noot Maczek bevrijdde Breda.

Omdat de contacten tussen de sup­portersvereniging van Vitesse en die van NAC toch al erg goed zijn, ontstond het idee om ‘Breda’ te polsen over een samenwerking, zegt Stef ten Thij, voorzitter van de Werkgroep Airborne. En Breda wil graag, zegt voorzitter Ad van den Bemt van de suppor­tersvereniging van NAC. „Wij heb­ben een goede band met Vitesse.
Natuurlijk doe je dan mee. Dit zijn belangrijke zaken”, aldus de Bredanaar. „Tenslotte hebben de Polen Breda bevrijd.”

In het dagelijks leven van de Bra­bantse stad is die link met de Tweede Wereldoorlog nog altijd te­rug te vinden. „ Sla het telefoon­boek maar open. Daar staan de no­dige Poolse namen in. Een van de veteranen heeft jarenlang een aan­tal fietsenwinkels in de stad ge­had”, zegt Van den Bemt.

Een wedstrijd zoals Vitesse die kent, waarbij de oud-strijders wor­den geëerd, hebben ze in Breda niet. „We hebben ooit wel een spandoek gemaakt toen NAC te­gen een Poolse club voetbalde. Dat is helaas de vuilnisbak ingegaan.

We hebben dus een nieuwe ge­maakt”, aldus de preses van de Bre­dase supportersvereniging.
Wat er op staat? „Dat houden we nog even geheim”, lacht Van den Bemt. De bezoekers van GelreDo­me kunnen in ieder geval ook een dundoek verwachten met een ver­wijzing naar de overname van Vi­tesse door Merab Zjordania. „ Maar dat doen we met een kwinkslag hoor.”

Stef ten Thij rekent op de komst van een aantal oud- strijders, maar óf ze komen en hoeveel het er zijn, dat kan hij pas op het aller­laatste moment zeggen. „ De man­nen worden allemaal een dagje ouder en we hebben natuurlijk veel concurrentie van de andere ac­tiviteiten in het kader van de Slag om Arnhem.”

De veteranen die de wedstrijd bij­wonen, worden onthaald door een dertigtal doedelzakspelers, on­der wie enkele Engelsen en Duit­sers. Ter herinnering krijgen ze een medaille en een speciale sjaal, die ook (voor een tientje) te koop is. De opbrengst gaat naar de Stich­ting Airborneherdenkingen.

Nieuw is dat de supportersvereni­ging ook Nederlandse veteranen die waar ook ter wereld gevochten hebben bij de Airbornewedstrijd betrekt. Ze kunnen tegen een gere­duceerd tarief naar de wedstrijd en zo’n 75 mensen hebben daar­van gebruik gemaakt.

Vitesse en NAC trappen om kwart voor acht af. Ten Thij verwacht dat het randprogramma een kwar­tier voor het duel begint. Zestien militairen zullen abseilen uit het dak van het stadion. Niet alleen ‘op Zuid’ deze keer, maar ook aan de noordkant, bij het uitvak.

Vorig jaar woonden 27 oud- strij­ders en hun familieleden Vitesse – ­RKC bij. Veteraan Alan Hartley stal toen de harten van de suppor­ters met een emotioneel dank­woord. „Iedereen vraagt of hij weer komt, maar ik weet het ge­woon niet”, zegt Ten Thij.

De actieve Vitesse-fan – ‘ ik neem hier altijd vrij voor’ – hoopt na de wedstrijd een paar oud-Airbornes te kunnen begroeten in het sup­portershome. In ieder geval Van den Bemt en zijn collega’s zullen er het glas heffen.
Ten Thij: „Rivaliteit moet beperkt blijven tot het veld. De contacten tussen supportersverenigingen zijn altijd goed. Zeker met NAC en FC Groningen, maar ook met FC Utrecht en óók met NEC.”

 Bijzondere edities van Vitesse-NAC

Als de 22 spelers van Vitesse en NAC zaterdagavond het veld op­lopen, is het de derde keer dat de beide clubs elkaar in GelreDome ontmoeten bij een bijzondere gele­genheid.

NAC was de tegenstander van Vi­tesse tijdens de allereerste wed­strijd in GelreDome, op 25 maart 1998. Dejan ‘DJ Superstar’ Curovic maakte zich onder het toeziend oog van 26.000 toeschouwers on­sterfelijk door Vitesse al na vijf mi­nuten op een 1-0 voorsprong te zetten. De Arnhemmers wonnen het openingsduel van de Bredana­ren uiteindelijk met 4-1.

Tien jaar na de opening, op 21 maart 2008, was NAC Breda op­nieuw de tegenstander in de wed­strijd waarbij het tienjarig bestaan van GelreDome werd gevierd. Al na 16 minuten leidde NAC met 0-2. Uiteindelijk resulteerde de geel-zwarte strijd in een remise: 3-3.

 


 

Rectificatie:

In De Gelderlander van gisteren wordt gemeld dat tijdens de voetbalwedstrijd Vitesse-NAC van zaterdag ook drie Duitse doedelzakspelers zullen spelen. Dat is niet correct. Het betreft in Duitsland gelegerde Britten. Voor hun inzet in oorlogsgebie­den hebben zij meerdere onder­scheidingen gekregen.

De Gelderlander 15-09-2010

De Gelderlander

Hoofdsponsor: