14 januari 2011 In de media

Vitesse gaat in lente bouwen op Papendal

Vitesse wil nog dit voorjaar een begin maken met het nieuwe trainingscomplex op Papendal. De accommodatie is een van de speerpunten van clubeige­naar Merab Zjordania in diens plan ‘Project 2013’.


Trainingscomplex - Nieuwe stap op weg naar ‘Project 2013’ 

- Bouw langverwachte nieuwe trainingscomplex start komend voorjaar.
- Accommodatie krijgt vier bouwlagen en tribune. 
- Met nieuwbouw wordt een van Merab Zjordania’s speer­punten gerealiseerd. 

Het trainingscomplex is al onder­werp van discussie sinds Vitesse in 1998 van Nieuw-Monnikenhuize naar GelreDome verhuisde en daarmee ook de trainingsvelden bij het stadion kwijtraakte. Tot de komst van Zjordania was geld het grote struikelblok. Technisch direc­teur Ted van Leeuwen is heel tevre­den: „Vitesse is aan het professio­naliseren en dit is weer een volgen­de stap die we maken”, zegt hij. Van Leeuwen gaat ervan uit dat de aannemer in april of mei aan de slag kan met het nieuwe complex.

„ Al het voorwerk is nu gedaan. De tekeningen zijn er, de vergunnin­gen zijn rond”, aldus Van Leeu­wen. Er komt een nieuw kunst­grasveld en een gebouw van vier verdiepingen met diverse facilitei­ten. Er wordt ook een tribune ge­bouwd voor (jeugd)wedstrijden.

Daarmee bekleedt de Arnhemse voetbalclub een uitzonderingsposi­tie op Papendal. Het Nationaal Sportcentrum is in beginsel alleen een trainingsfaciliteit, maar hoopt via wedstrijden van Vitesse de band met de stad Arnhem te ver­sterken.

Accommodatie Papendal voldoet al jaren niet

Vitesse verkende de afgelopen twaalf jaar diverse mogelijkheden voor de locatie van het nieuwe trai­ningscomplex. Sportpark Drielse­dijk in Elderveld viel af, net als een braakliggend perceel in Wolf­heze, waarna de club op Papendal neerstreek.

Waar de velden op het Nationaal Sportcentrum voldeden, gold dat niet voor de accommodatie. Een van de eerste daden van Van Leeu­wens voorganger als technisch di­recteur, Marc van Hintum, was een schilderbeurt om de vervallen gebouwtjes toonbaar te maken.

Plannen voor vervangende nieuw­bouw zijn er al jaren. De start van de bouw is al vaak aangekondigd, maar ging nooit door, met geldge­brek als voorname oorzaak. Toen in 2009 amateurclub Vitesse 1892 ophield te bestaan, kwam Valken­huizen in beeld. Uiteindelijk viel de keuze toch op Papendal.

De club krijgt daar nu de beschik­king over een extra veld en nieuw kunstgras. Alle huidige velden zul­len nog dit jaar worden vernieuwd en worden voorzien van veldver­warming, aldus Van Leeuwen.

Deze winter had Vitesse grote pro­blemen als gevolg van het sneeuw­dek op de velden. Enkele malen kon helemaal niet worden ge­traind, of moesten de oefeningen worden afgewerkt op een smalle sneeuwvrij gemaakte strook.

In principe gaat de hele jeugdoplei­ding van Vitesse de wedstrijden spelen op Papendal. Of dat ook geldt voor Jong Vitesse/AGOVV, dat nu op de maandagavond voet­balt op Sportpark Walburgen in Gendt, is nog niet bekend.

Van Leeuwen: „We moeten het daar nog over hebben. Feit is wel dat we in Gendt altijd gastvrij zijn ontvangen en dat de band met De Bataven erg goed is. De hele opera­tie gaat nog wel even duren, dus we hebben nog tijd voldoende om daar over na te denken.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: