27 oktober 2010 In de media

Vitesse gaat op Spaanse toer

Albert Ferrer, acht jaar lang verdediger in het Dream Team van Barcelona, wordt de nieuwe trainer van Vitesse. Met de 40-jarige, vroegere pupil van Johan Cruijff kiest eigenaar Merab Jordania voor een coach die een groot aanhanger is van opleiden, aanvallend voetbal en de spelstijl waarmee Barça in de jaren negentig de wereld versteld deed staan.

Ferrer was een belangrijke pion in het beroemde Dream Team. Hij werd vijf keer kampioen van Spanje met de Catalaanse club, veroverde de Europa Cup, de Europa Cup II, twee nationale bekers, viermaal de Super Cup en twee keer de Europese Super Cup. Ferrer kwam ook nog 36 keer uit voor de nationale ploeg van Spanje, speelde twee WK's en won met het Olympisch elftal goud op de Spelen in 1992.

Het is een erelijst waarmee hij in de eredivisie als beginnend trainer kan binnenkomen. Ferrer heeft niet eerder het eerste elftal van een profclub onder zijn hoede gehad, maar zijn ambities als coach zijn ongekend groot. Het zag er lang naar uit dat hij in Engeland, waar hij de laatste drie seizoenen van zijn carrière onder contract stond bij Chelsea, aan de slag zou gaan. Maar op het moment dat Jordania hem de kans bood om in Arnhem een nieuwe ploeg te gaan bouwen, was hij direct om.

De keuze voor een jonge coach uit de school van Barcelona maakt tegelijkertijd duidelijk dat er achter het bewind van Merab Jordania een heldere filosofie zit. De Georgische eigenaar wil veel minder snel dan de inmiddels afgetreden voorzitter Maasbert Schouten destijds de wereld in slingerde, een degelijk fundament creëren voor de lange termijn.

Bij 'FC Hollywood aan de Rijn' blijven de ambities overeind dat er een topploeg moet worden gebouwd, maar er worden geen dure, uitgerangeerde vedetten bij elkaar in een elftal gegooid. Jordania laat voor een vermogen de trainingsaccommodatie verbouwen en met Ferrer zullen er straks ongetwijfeld talenten uit de opleiding van Barcelona volgen. Jordania is al zijn hele leven een fan van Johan Cruijff en hij denkt dat de komst van Ferrer de zegen van de vroegere Barça-trainer zal hebben.

Albert Ferrer, die in Spanje de laatste jaren een van de beste voetbalanalisten was bij de televisie, maakte als 19-jarige zijn debuut onder Johan Cruijff in het eerste elftal van Barcelona. Hij en Sergi groeiden uit tot de beste vleugelverdedigers van de ploeg. In 1998 koos hij voor een avontuur bij Chelsea, omdat Louis van Gaal onvoldoende vertrouwen in hem had. In Londen beëindigde hij zijn carrière precies op het moment dat Roman Abramovich - vriend van Jordania - de club overnam. Ferrer is nauw in contact gebleven met Chelsea.

Ferrer haalde zijn trainersdiploma in Spanje op dezelfde cursus als zijn beste vrienden Pep Guardiola, de huidige coach van Barcelona, en Sergi. Het was geen toeval dat de leden van het vroegere Dream Team samen op de cursus voor profcoach gingen. Hun visie op voetbal is nagenoeg gelijk. "Mijn ideale elftal is gebaseerd op degelijke tactische principes en speelt modern voetbal", zei Ferrer daarover vorig jaar. "Met 'modern' voetbal bedoel ik een ploeg die dynamiek heeft, ruimte zoekt en het rondspelen beheerst. Het is een stijl die al decennia lang het fundament is voor het voetbal van Barcelona. Ik hou van intelligente spelers, die op het veld beslissingen durven nemen."

Ferrer is ervan overtuigd dat hij ondanks een gebrek aan ervaring genoeg kwaliteit heeft om het te gaan maken als trainer. "Mensen zullen altijd zeggen dat ik nog geen ervaring heb. Maar ik heb zoveel vertrouwen in wat ik doe. Kijk naar Pep (Guardiola, red.). Hij heeft alle ongeschreven wetten van het voetbal doorbroken. Hij knalde in een keer door naar de top. Pep en ik hebben zoveel jaren achtereen geleerd van iedereen in onze tijd bij Barcelona. Daar hebben we niet alleen onze opleiding als voetballer, maar ook als trainer gehad."

De Telegraaf

Hoofdsponsor: