16 februari 2010 In de media

Vitesse geeft winst weg tegen FC Twente

Vitesse heeft op zwakke beurten bij Sparta en VVV een ontluisterende nederlaag laten volgen tegen FC Twente: 1-2. De Arnhemse ploeg veegde in het eigen GelreDome de vloer aan met titelkandidaat FC Twente, maar geklungel in de slotfase leverde een onverdiende 1-2 op.

 

Foto Edelf

De winnende treffer van Ronnie Stam viel in de extra tijd. Tien minuten na de gelijkmaker van Bryan Ruiz. Beide Twentse treffers waren voldoende om de Arnhemse voorsprong uit te vegen. In de 50e minuut had Paul Verhaegh de thuisploeg verdiend op weg naar een overwinning geschoten: 1-0.

Vitesse kreeg in het vervolg veel mogelijkheden de bezoekers op grotere achterstand te zetten. Vooral Lasse Nilsson en Serginho Greene hadden het vizier niet scherp staan. Een prachtig gevecht in GelreDome ontspon zich nog tussen Vitesse-doelman Piet Velthuizen en zijn voormalig ploegmakker Theo Janssen, de ras Arnhemmer in Tukkerse dienst. Twee keer bleef de doelman de baas bij geweldig ingeschoten vrije trappen van de door Arnhemse fans toegejuichte volksheld Janssen.
Winst en een heldenrol leverden dat Velthuizen en zijn ploeg niet op. Nadat Serginho Greene oog in oog met doelman Boschker had gefaald, sloeg Twente in de tegenstoot genadeloos toe: 1-0 door topscorer Ruiz. Een treffer die even onverdiend als onverwacht was. Twente gooide weliswaar alle remmen los, maar viel aan als een kip zonder kop. Een grotere Arnhemse voorsprong lag veel meer voor de hand, maar de ploeg van trainer Theo Bos speelde het nooit goed uit.

Mogelijk speelde daarbij het uitvallen van eerst Nicky Hofs (Onur Kaya kwam) en later Santi Kolk een rol. Voor Kolk kwam het jonge, grote Arnhemse talent Davy Propper, maar om wedstrijden uit het vuur te slepen is doorgaans meer ervaring nodig. Die was zaterdagavond niet voorhanden op de uitgedunde reservebank naast Bos.
Hij had zijn ploeg een meer dan behoorlijke eerste helft zien spelen. De thuisploeg wilde blijkbaar na twee mislukte beurten bij Sparta en VVV weer eens een goede beurt maken. Vitesse maakte het spel, speelde de kansen uit en was waakzaam genoeg om Twente niet al te veel ruimte te gunnen.

De Tukkers deden zelf weinig moeite om iets behoorlijks uit de hoge hoed te toveren. Trainer Steve McClaren wond zich ook behoorlijk op langs de zijlijn. Na afloop snelde hij in de richting van collega Bos om met bezwerende gebaren zijn verontschuldigingen aan te bieden voor de gestolen zege. Die kwam zelfs nog een keer in gevaar toen Greene zijn tweede grote kans verspeelde. Overigens speelde Greene wel een prima wedstrijd.

Bos zal de schouders ophalen over eventuele complimenten en onrechtvaardigheid. Met een schamel puntje uit de duels bij Sparta en VVV en een weggegeven driepunter tegen Twente, staat zijn ploeg er beroerd voor in de gevarenzone van de eredivisie.

Vitesse – FC Twente 1-2 (0-0).

50. 1-0 Verhaegh, 82. Ruiz 1-1, 90+ Stam 1-2.
Gele kaarten: Kaya (Vitesse), Douglas, Perez (FC Twente).

Opstelling Vitesse: Velthuizen; Verhaegh (89.Gravenbeek), Sprockel, Van Diermen, Jong-A-Pin; Claudemir, Greene, Hofs (63. Kaya) , Stevanovic; Kolk (71. Propper), Nilsson.

FC Twente: Boschker; Stam, Wisgerhof, Douglas, Tiendalli (46. Kuiper); Brama (76. Tiote), Perez (63. De Jong), Janssen; Ruiz, Douglas, Stoch.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: