17 december 2012 In de media

Vitesse geen top op alle fronten

Vitesse zakte in het weekeinde van de tweede naar de vierde plaats. Het thuisduel met RKC Waalwijk maakte zondag (2-2) op tenenkrommende wijze duidelijk dat de Arnhemse club nog geen top is, noch in het veld noch daarbuiten.
In een sfeer van totale chaos pro­beerde Vitesse tegen RKC een 2- 1 voorsprong over de streep te trek­ken. In de slotminuten slaagde zelfs Wilfried Bony er niet in de bal vast te houden, de spelers van Vitesse verzuimden de hoeken op te zoeken om de tijd vol te tikken en Jonathan Reis bleef ver op de te­genstanders helft wat na mekke­ren na een vrije trap, waardoor hij te laat was om de diepe bal er uit te halen.

Allemaal niet erg handig, maar als­of dat nog niet voldoende was, werkte ook nog eens een Arnhem­se ballenjongen in het nadeel van Vitesse. Hij gooide twee keer ra­zendsnel de bal naar een speler van RKC, nadat eerst Tomas Kalas en nadien Guram Kashia de bal over de zijlijn had geschoten. Bei­de verdedigers waren nog niet te­rug op hun positie, de Arnhemse defensie was gedesorganiseerd en RKC profiteerde.

Door de snelle inworpen kwam Vi­tesse niet meer onder de druk uit, waarna Sander Duits in de fase van Sturm-und-Drang via het lichaam van Jan-Arie van der Heij­den raak schoot (2-2). „Het kan grote gevolgen hebben, wat ballen­jongens doen. En dat had het van­daag”, zei Vitesse-trainer Fred Rut­ten. „Ik kan het die kinderen niet kwalijk nemen, gezien hun jonge leeftijd. Maar ook dit hoort bij het proces van een topclub worden. Het zijn dingen in het grote geheel van de ontwikkeling van de club.”

Het opvallende gedrag van de bal­lenjongen paste perfect in het beeld van de middag. Op alle fron­ten ging het mis bij de thuisploeg, die in grote delen van de wedstrijd werd overklast door middenmoter RKC. Vitesse had vorige week een 1-0 voorsprong verspeeld bij VVV (3-1 nederlaag). Topploegen tonen na zo’n nederlaag herstel, Vitesse niet. Het beging zelfs dezelfde fout, want tegen RKC werd op­nieuw een vroege voorsprong niet uitgebouwd. Bony kopte al binnen acht minuten zijn zestiende com­petitietreffer in de touwen (1-0). Daarna kwam het team van Rut­ten niet verder dan een grote kans voor Reis, die van dichtbij over het doel kopte.

Na afgekeurde doelpunten van Teddy Chevalier en Nourdin Bouk­hari scoorde Chevalier een kwar­tier voor tijd alsnog de gelijkma­ker, nadat Theo Janssen te zacht had terug gekopt op doelman Piet Velthuizen (1-1). Na de 2-1 van in­valler Simon Cziommer (ook al met het hoofd) slaagde Vitesse er vervolgens niet in tien minuten stand te houden.

„We staan wel in de top, maar zijn nog geen top”, aldus Rutten. „Dat is heel realistisch. Maar we willen er wel graag blijven. De club wil in de toekomst altijd een rol spelen, maar dat is nog een lange weg, denk ik. Als je slechte wedstrijden wint, dan ben je top.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: