1 februari 2010 In de media

Vitesse geniet van bonuspunt

Arnhemse ploeg houdt koploper PSV in GelreDome op 0-0

* Vitesse zorgde gistermiddag voor een kleine stunt door PSV in GelreDome op 0-0 te houden.
* Onur Kaya en Wiljan Pluim uit­blinkers bij Arnhemse ploeg.
* PSV verzuimde het duel voor rust te beslissen.

In de derde aanloop is Vitesse erin geslaagd te stunten te­gen een titelkandidaat. Ging het eerder bij PSV en FC Twente nog op de valreep fout (1-0), gistermid­dag omarmde de Arnhemse ploeg met veel gejubel het bonuspunt te­gen PSV: 0-0.

De spelers van Vitesse bleven mi­nutenlang op het veld, om met de supporters het brilletje tegen de beste ploeg van Nederland te vie­ren. En een dik half uur later, tij­dens de persconferentie, stelde trai­ner Theo Bos lachend: „Wij mo­gen er trots op zijn dat we een punt pakken tegen zo’n goede ploeg als PSV.”
Dat mocht het strijdlustige Vitesse zeker, al was de thuisploeg met de remise goed bediend. PSV ver­zuimde in het eerste bedrijf het overwicht om te zetten in treffers. Ola Toivonen, Ibrahim Afellay, André Ooijer en Danny Koever­mans strandden op Piet Velthui­zen, die nog maar eens bewees dat er qua reflexen op de doellijn geen betere doelman dan hij rondloopt in de eredivisie.

De lijstaanvoerder incasseerde zo de tweede optater in vijf dagen, na de bekeruitschakeling tegen Feye­noord (0-3). In het tweeluik met FC Twente om de landstitel mor­ste PSV kostbare punten, al zag trainer Fred Rutten vooral de posi­tieve aspecten na een middagje voetballen in GelreDome.
„ Qua resultaat lopen we hier scha­de op”, sprak de hoofdcoach van PSV. „Hoe groot die schade zal zijn, dat kun je pas opmaken aan het eind van de rit. Ik maak me geen zorgen, want ons spel was goed. Voor mij was het vooral be­langrijk hoe we zouden reageren na woensdag. We hebben goed ge­reageerd, alleen hebben we de wedstrijd voor rust niet in het slot gegooid.”

Rutten erkende dat de ongeslagen status van zijn ploeg in de eredivi­sie na rust behoorlijk wankelde. Gedreven door het sterke spel van de technisch begaafde middenvel­ders Onur Kaya en Wiljan Pluim ging Vitesse met een hartverwar­mende passie op jacht naar een driepunter. Pluim verloor geen bal en dolde op de vierkante meter ook PSV’s middenvelders Afellay en Otman Bakkal. En de bedrijvi­ge Kaya stond met twee individue­le hoogstandjes aan de basis van de beste kansen voor zijn ploeg. Kolk stuitte op goalie Andreas Isaksson en kopte over het doel.

Met het bonuspunt op zak begint Vitesse aan een cruciale week. Op de ranglijst staat de ploeg nog steeds dichter bij de nacompetitie­plekken dan bij de plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal. Met Sparta (woensdag) en VVV-Venlo (zondag) wacht Vites­se twee uitwedstrijden, die als kompas fungeren voor het laatste, derde deel van de competitie. Te­gen topploegen, zo bleek gisteren andermaal, haalt Vitesse vaak het beste in zichzelf naar voren. Maar tegen mindere opponenten strui­kelt de jonge ploeg nog te vaak over zijn wisselvalligheid.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: