22 juni 2011 In de media

Vitesse heeft een jaar weggegooid

Hoe was in het seizoen 2010-2011 het technisch beleid van de clubs in de Eredivisie? VI onderzocht of er enige sprake was van continuïteit, waar de spelers vandaan werden gehaald en hoe de selecties qua leeftijd en lengte in elkaar zaten. De gegevens van Vitesse.

Verleden
Van 2005 tot 2010 eindigde Vitesse tussen de zevende en de twaalfde plaats op de ranglijst. Toch was er altijd sprake van pieken en dalen. Een grillige prestatiecurve hoort bij de club. Het kostte Hans Westerhof in 2009 zijn baan als trainer. Zijn opvolger Theo Bos loodste de ploeg daarna van de onderste regionen naar de middenmoot. Aan het einde van dat seizoen verloor Vitesse aanvaller Ricky van Wolfswinkel aan FC Utrecht en linksback Nicky Kuiper aan FC Twente. Het leverde de club 3,5 miljoen euro op, waarmee nauwelijks werd geherinvesteerd. Vitesse gebruikte het geld om de gaten te dichten in het budget. Het gevolg was dat de Arnhemmers in 2010 op een uiterst teleurstellende veertiende plaats eindigden.

Heden
Vlak voor het sluiten van de eerste transfertermijn van het afgelopen seizoen presenteerde Vitesse een suikeroom. Merab Jordania was de nieuwe eigenaar en had enorme plannen met de club. Binnen drie jaar zouden de Arnhemmers naar de top van Nederland doorstoten. Vitesse begon aan de competitie met een ploeg vol nieuwelingen. Liefst zeven voetballers waren onder de twintig jaar. Vitesse legde zijn lot in handen van tieners en huurlingen. Het kostte coach Theo Bos zijn kop en ook zijn opvolger Albert Ferrer slaagde er niet in enige vastigheid te brengen. Uiteindelijk ontliep Vitesse de play-offs om promotie/degradatie met één goal.

Toekomst
Liefst achttien spelers hebben een aflopend contract of zijn al vertrokken. Het zegt vooral één ding: Vitesse moet helemaal opnieuw beginnen. Het is wat merkwaardig voor een organisatie die in drie jaar tijd kampioen van Nederland wil worden. Hoe ziet dit plan eruit? Waarom zijn er het afgelopen seizoen in Arnhem vooral huurlingen aangetrokken? Waarom is er een onervaren trainer voor de groep gezet, die nog nooit eerder een team heeft geleid?

Merab Jordania liet in VI weten dat hij nog steeds mikt op de titel in 2013. De komende maanden kan hij op de transfermarkt laten zien hoeveel waarde die mooie woorden hebben.

VI magazine week 25

Hoofdsponsor: