20 december 2010 In de media

Vitesse heeft een stunt nodig

Vitesse is niets opgescho­ten met de uitstekende wedstrijd van zaterdag bij NAC Breda. Toen de sneeuwval normaal voetbal on­mogelijk maakte, verspeelde de ploeg van trainer Albert Ferrer twee kostbare punten (1-1).

NAC had dit seizoen in eigen huis alleen nog maar punten gemorst tegen AZ (1-1) en Roda JC (1-2) en versloeg er onder meer de titelge­gadigden PSV en FC Twente. De re­mise van Vitesse was dus verdien­stelijk en ongetwijfeld goed voor de moraal, maar de club heeft drie­punters nodig om de gevarenzone op de ranglijst te verlaten. En die mogelijkheid was er wel degelijk in het Rat Verlegh Stadion, waar de thuisploeg verzwakt was door de afwezigheid van een handvol basiskrachten.

Na de laatste competitiewedstrijd van dit kalenderjaar toont het kerstrapport van Vitesse cijfers waar Merab Zjordania niet blij van zal worden. Het eerste seizoen van de Georgische clubeigenaar dreigt volledig te mislukken. Bij het in­gaan van de winterstop is Vitesse vijftiende, met slechts 18 punten na 19 duels, en staat het nog net twee puntjes boven de streep.

De doelstelling van Zjordania, mee­doen in de play-offs om Europees voetbal, lijkt nu al utopisch. Daar­voor is de zevende plaats een ver­eiste. Plek acht volstaat, indien twee topteams de bekerfinale spe­len. Vitesse staat 12 punten achter op de zevende plaats. Een marge, die in de resterende 15 partijen al­leen met stuntwerk is te dichten.

Ferrer (5 punten in 5 competitie­duels) presteert cijfermatig nauwe­lijks beter dan de weggestuurde trainer Theo Bos ( 8 uit 9) en niet beter dan tussenpaus Hans van Arum (ook 5 uit 5). Dat is veelzeg­gend, en simpel te verklaren.

Van de negen aankopen in augus­tus is alleen Slobodan Rajkovic een onbetwiste topper, die klaar is voor de top van Nederland. Het is duidelijk dat Vitesse zich in de winterstop met betere spelers zal moeten versterken dan direct na de komst van Zjordania.

Vitesse heeft nog een vluchtroute, die de vuurdoop van Zjordania in Nederland alsnog kan laten slagen. Echter, ook hier is een stunt ge­vraagd. Vitesse gaat morgenavond op bezoek bij landskampioen FC Twente, in een poging de laatste acht te bereiken in het toernooi om de KNVB-beker. Een cruciale partij voor Vitesse, want de kort­ste weg naar Europees voetbal kan het seizoen lang redden.

In Breda kon het team van Ferrer vertrouwen opdoen voor de zware missie in Enschede. Vitesse domi­neerde lange tijd en combineerde bij vlagen uitstekend. Toch was voor de 0-1 van Julian Jenner een slippertje nodig van NAC-doel­man Jelle ten Rouwelaar. Gaande­weg werd Vitesse zwakker en toen de sneeuw het voetballen onmoge­lijk maakte, prikte Nemanja Gu­delj raak met de oranje bal: 1-1.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: