17 mei 2012 In de media

Vitesse heeft Europees voetbal bijna binnen

Vitesse heeft donderdag in de eerste wedstrijd van de finale van de play-offs om Europees voetbal met 3-1 gewonnen bij RKC Waalwijk.
Zondag 20 mei kan de Arnhemse ploeg het ticket voor de voorronde van de Europa League definitief veiligstellen in de return in GelreDome.

Vitesse heeft dus een uitstekend perspectief, om voor het eerst sinds 2003 terug te keren op de Europese velden. Na de vijftiende plaats van vorig jaar zou dat een sensationele prestatie zijn van trainer John van den Brom en zijn mannen.

In Waalwijk ontbraken de geschorste Anthony Annan en de geblesseerde Alexander Büttner bij Vitesse. Ze werden vervangen door Jan-Arie van der Heijden en Patrick van Aanholt. Vitesse was in de eerste helft oppermachtig tegen het povere RKC, maar scoorde slechts een keer. Tomas Kalas prikte raak na een afgeslagen hoekschop (0-1). Guram Kashia en Wilfried Bony lieten goede kansen liggen.

Daarvoor kregen de bezoekers meteen na rust de rekening gepresenteerd. Van Aanholt gaf een hoekschop weg en daaruit scoorde Krisztian Nemeth (1-1). In de tweede helft waren de rollen aanvankelijk omgedraaid. Vitesse-doelman Piet Velthuizen moest kort na de gelijkmaker knap redding brengen na een kopbal van Cuco Martina.

De thuisploeg zette aan, maar Vitesse ging nu wel goed om met de kansen. Daardoor kon de ploeg alsnog vrij gemakkelijk de zeer belangrijke overwinning boeken. Bony bleef na ruim een uur spelen rustig voor doelman Jeroen Zoet, wachtte tot de goalie ging liggen en schoot de bal over hem in het doel (1-2). En in de 81ste minuut besliste Bony waarschijnlijk het tweeluik met de Brabanders, toen de spits uit Ivoorkust raak kopte na een hoekschop van invaller Davy Pröpper: 1-3.

RKC – Vitesse 1-3 (0-1).

22. Kalas 0-1, 55. Nemeth 1-1, 69. Bony 1-2, 81. Bony 1-3.

Opstelling Vitesse: Velthuizen; Van der Struijk, Kashia, Kalas, Van Aanholt; Van Ginkel, Van der Heijden, Hofs (64.Pröpper); Ibarra, Bony (82.Havenaar), Chanturia (71.Reis).

Gelderlander

Hoofdsponsor: