4 december 2011 In de media

Vitesse heeft geen kind aan RKC

Vitesse heeft na drie wedstrijden zonder doelpunten en slechts één schamel puntje, de draad weer opgepakt tegen RKC. De Arnhemmers wonnen thuis in GelreDome met 4-0.

Daarmee kwam een einde aan een reeks van drie duels waarin Vitesse niet scoorde. Op nederlagen tegen NAC (1-0 in Breda) en Feyenoord (0-4 in GelreDome) volgde vorige week een verdienstelijk gelijkspel bij FC Twente (0-0). Met de 4-0 thuiszege op het povere RKC, waar trainer Ruud Brood geschorst op de tribune zat, herstelde Vitesse zich weer.

Voor rust was de ongelijke strijd al gespeeld dankzij doelpunten van Jan-Arie van der Heijden, Valeri Qazaishvili en uitblinker Stanley Aborah, die bij alle drie treffers betrokken was. In de tweede helft benutte Wilfried Bony een strafschop, die door hem zelf werd ‘versierd’. Henrico Drost van RKC kreeg daarbij geel, Bony zijn negende competitietreffer: 4-0.

Bony eiste de strafschop op. Het had er alle schijn van dat Alexander Büttner de bal wilde nemen, maar de linksback maakte er na een onderonsje met trainer John van den Brom geen punt van. Vitesse kreeg in het resterende halfuur via Bony (niet in vorm) en invaller Nicky Hofs een handvol opgelegde kansen maar verzuimde een monsterscore te halen.

Al vroeg in de wedstrijd kon Vitesse achterover leunen in het eigen GelreDome. Stanley Aborah werd na acht minuten op de rand van het strafschopgebied gestuit (geel Van Mosselveld) en Jan-Arie van der Heijden krulde de vrije trap achter doelman Jeroen Zoet: 1-0.

Ruim tien minuten later scoorde Valeri Qazaishvili bij zijn thuisdebuut voor Vitesse na een mooi een-tweetje met Aborah. Met een majestueuze voetbeweging liftte het ‘andere Georgische talent’ de bal over Zoet: 2-0. Grote man van de eerste helft was Aborah, de Ghanese Belg scoorde zelf de derde goal; een knappe kopbal na een vrije trap van Van der Heijden: 3-0.

Tussen de tweede en de derde goal door, toonde Vitesse zwakke en onvolwassen kanten en kwam zelfs goed weg. Balverlies voorin leidde een razendsnelle counter in die via de punt van de voet van Roald van Hout tegen de onderkant van de lat stuitte. Geen 2-1, maar even later 3-0, waarmee de wedstrijd was gespeeld.

Het meeste slordige werk voor rust kwam van de jonge Tomas Kalas, die zich herhaaldelijk balverlies en onthutsende passes veroorloofde.

Ook vlak na rust ontsnapte Vitesse nog een keer bij een kopbal van de volledig vrijstaande Van Hout.

Nog voor er een uur was gespeelde, maakt Bony een einde aan de wedstrijd. Hij omspeelde twee tegenstanders en ging liggen na ‘contact’ met Henrico Drost. Bony legde de strafschop feilloos in het net (4-0) en tekende zo voor zijn negende competitietreffer na drie duels droog te hebben gestaan.

Invaller Nicky Hofs zorgde voor het nodige elan in het restant van de wedstrijd, maar niet voor goals. De Arnhemmer legde de bal twee keer klaar voor Bony, die eenmaal de onderkant van de lat raakte en eenmaal een mispeer afleverde. Hofs had er zelf ook zo maar twee kunnen maken, maar ook hij had het vizier niet scherp genoeg.

Vitesse – RKC 4-0 (3-0): 9. Van der Heijden (1-0), 21. Qazaishvili 2-0, 45+. Aborah 3-0, 59. Bony 4-0 (strafschop).

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Gele kaarten: Van Mosselveld, Drost, Bandjar (RKC).

Opstelling Vitesse: Velthuizen; Yasuda, Kashia, Kalas, Büttner; Aborah (62. Hofs), Annan, Van der Heijden; Ibarra, Bony (73. Pedersen), Qazaishvili (82. Chanturia).

Gelderlander

Hoofdsponsor: