10 december 2012 In de media

Vitesse herfstkampioen topduels

Halverwege het seizoen is Vitesse voorlopig de kampioen van de onderlinge topduels in de eredivisie.
Feyenoord peurde uit die meest prestigieuze wedstrijden pas één puntje en staat in dat subklassement afgetekend onderaan.

Wat zoiets nou waard is, is elk seizoen weer voer voor discussie. In Eindhoven deed FC Twente-trainer Steve McClaren heel hard zijn best om het belang te bagatelliseren. „Kampioen word je niet tegen je naaste concurrenten. Kampioen word je tegen de kleintjes" haalde hij na de afgang in de topper tegen PSV een aloud cliché van stal.

McClaren deed het na een wedstrijd die je illustratief kunt noemen voor het totaalbeeld van de tien toppers die zijn afgewerkt. Eén ploeg was doorgaans zoveel scherper, beter en effectiever dat het leek of de ander er op slag niks meer van kon.

Zoals PSV zondag op alle fronten Twente afblufte, zo werd PSV vorige week zelf afgebluft door Ajax. Twente op zijn beurt was heer en meester tegen Feyenoord (3-0 zege), maar gaf ook helemaal niet thuis toen het tegen Ajax moest. Die ploeg beleefde dan weer een pijnlijke avond tegen Vitesse (0-2 verlies).

„Het eenzijdige beeld in veel toppers valt inderdaad op," beaamt Dick Advocaat. „Het is iets om goed te analyseren en in de tweede seizoenshelft ons voordeel mee te doen." Met een blik op de onderlinge uitslagen zegt Kevin Strootman: „Het zit hem voor mijn gevoel steeds in de beginfase van de wedstrijden. Wie dan zijn tanden kan laten zien, heeft een groot voordeel. Alleen al mentaal. Tegen – met alle respect – een ploeg als Willem II weet je gewoon dat je de zaak na een slecht begin nog kunt ombuigen. Maar tegen een naaste concurrent is dat anders en zo voelt het ook."

Vitesse is voorlopig nog het meest constant gebleven. Tien punten tegen Ajax, Feyenoord, Twente en PSV, dat zijn er liefst negen meer dan Feyenoord uit die duels peurde. Negen punten dus die Feyenoord over een heel seizoen méér moet pakken dan de Arnhemmers om in te kunnen lopen. De theorie van Steve McClaren en zijn ‘kleintjes’ lijkt dan niet zo sterk meer.

De tweede helft van dit seizoen belooft op voorhand extra interessant te worden. Want Feyenoord krijgt in het voorjaar van 2013 nog zowel PSV, FC Twente als Vitesse op bezoek. Het biedt kansen om met de steun van een volle Kuip eindelijk zélf een paar mentale klappen uit te delen aan de concurrentie.

Koploper PSV wacht voor eigen publiek juist nog maar één toptreffen. Op 14 april komt Ajax in Eindhoven op bezoek.

 

AD / Foto SV

Hoofdsponsor: