20 december 2012 In de media

Vitesse imponeert vooral buiten Arnhem

sc Heerenveen krijgt zaterdag bezoek van de best presterende uitclub van de eredivisie, Vitesse. De Arnhemmers kwamen acht maal op vreemde bodem in actie en wisten maar liefst zeven duels te winnen.
Daarmee presteert Vitesse in uitduels beter dan in de eigen Gelredôme, want daar staat de teller op drie zeges uit negen duels.

Een uitstekende prestatie van Vitesse, want onder andere Ajax, PSV, Feyenoord en Ajax kwamen dit seizoen nog niet verder dan vier uitoverwinningen. sc Heerenveen is gewaarschuwd, maar aan de andere kant lijkt de kracht van Vitesse een beetje tanende. Theo Janssen c.s. verloren twee weken geleden de eerste uitwedstrijd en speelden afgelopen weekend thuis gelijk. Het lange Europese seizoen lijkt zijn tol te eisen in Arnhem.

Toch kan Vitesse trots zijn op de uitreeks van de eerste competitiehelft. De ploeg van trainer Fred Rutten won zeven keer en niet van de minste tegenstanders. Zo werd zowel Ajax als PSV op eigen veld afgetroefd en leverden ook de traditioneel lastige uitduels bij FC Utrecht en FC Groningen een zege op.

Vitesse verloor zoals gemeld slechts een keer en dat was twee weken geleden toen de Arnhemse formatie op Limburgse bodem ten onder ging. Het werd 3-1 voor VVV-Venlo en die nederlaag was terecht. Hoewel Vitesse goed uit de startblokken kwam, waren de geelzwarten uiteindelijk niet opgewassen tegen de dapper knokkende thuisploeg.

De goede uitprestaties zijn vooral te danken aan de defensieve kwaliteiten van Vitesse. Met zestien uittreffers scoort Vitesse redelijk, maar de huidige nummer vier van de eredivisie incasseert vooral heel weinig doelpunten. Met slechts vijf tegentreffers heeft de door Kashia geleide defensie veruit de minste tegentreffers van alle eredivisieclubs.

Daarbij moet worden aangetekend dat drie van de vijf treffers op naam komen van VVV-Venlo. Naast de Limburgers slaagden alleen PSV en FC Utrecht er in om de defensie van Vitesse te verschalken. Doelman Piet Velthuizen hield in maar liefst vijf van de acht uitduelos de nul. In totaal hield Velthuizen dit seizoen al acht maal de nul en dat is vaker dan al zijn collega-doelmannen in de eredivisie.

sc Heerenveen / Foto’s SV

Hoofdsponsor: