22 februari 2010 In de media

Vitesse in degradatiegevaar

Arnhemse ploeg ziet zestiende plaats naderen na 4-0 nederlaag bij Ajax
*Vitesse heeft uit de laatste vijf competitiewedstrijden slechts twee punten behaald.
*Nederlaag bij Ajax is schrij­nend en naïef (4-0).
*Ploeg zakt naar vijftiende plaats en staat nog maar een punt boven de streep.

Vitesse heeft in de laatste vijf competitiewedstrijden slechts twee punten vergaard. Het schrijnende optreden van gister­middag bij Ajax ( 4- 0) bezegelde de nieuwe status van de Arnhem­se ploeg: Vitesse is een serieuze de­gradatiekandidaat.

Vitesse zakte van de twaalfde naar de vijftiende plaats. Tien speelron­den voor het einde heeft de ploeg van trainer Theo Bos nog maar één punt voorsprong op de zestien­de plaats, die in mei verplicht tot het spelen van nacompetitie.
Van de aanvankelijke doelstelling, een plek in het linkerrijtje en deel­name aan de play-offs om Euro­pees voetbal, is niets meer over. De kloof van tien punten is ono­verbrugbaar voor dit Vitesse, dat in de resterende partijen de taak heeft een beschamende deelname aan de nacompetitie te voorko­men.

Een jaar geleden leidde Bos Vites­se na zijn komst knap uit de geva­renzone, maar nu krijgt de coach zijn dolende team niet aan de praat. In 2010 won Vitesse in ze­ven pogingen alleen bij Heracles Almelo. De trainer is verantwoor­delijk voor de prestaties en het op­treden van het elftal, maar het wordt steeds duidelijker dat zijn spelersgroep kwaliteit mist op het mentale en tactische vlak.

Dat bleek ook tijdens de zeldzaam eenzijdige veegpartij in de Arena. Bos had zijn mannen voorgehou­den compact te spelen tegen Ajax, dat aanvallend gezien veruit de beste ploeg van Nederland heeft (69 treffers). Maar Vitesse faalde hopeloos. De vier man in de ach­terste linie toonden weinig samen­hang, het middenveld en de verde­diging speelden te ver uit elkaar en voorin lukte geen combinatie en werd geen bal vastgehouden.

Een collectief falen, waarvoor geen excuses golden. Ook het feit dat het 4-4-2 spelende Ajax voorin veel van posities wisselde, was geen verzachtende omstandigheid voor het naïeve Vitesse.
Alleen Piet Velthuizen onttrok zich weer eens aan de Arnhemse malaise. Dankzij de sterke reflexen van de doelman stapte Vitesse van het veld zonder een nederlaag met dubbele cijfers. Hij was kansloos bij de treffers.

Binnen een half uur was het al 3-0. Treffers van Siem de Jong (na slim overstapje van Marko Pante­lic), Luis Suarez (schot in verre hoek) en een eigen doelpunt van Paul Verhaegh leverden de geens­zins geflatteerde ruststand op. Na de pauze, toen Ajax de benen spaarde voor de return tegen Ju­ventus, prikte alleen de Jong nog raak: 4-0.
Het pseudo-verzet van Vitesse be­perkte zich tot pogingen van Santi Kolk (schot gepareerd door Maar­ten Stekelenburg) en Dalibor Ste­vanovic (schot hoog over).

De Gelderlander

Hoofdsponsor: