16 oktober 2011 In de media

Vitesse in spannende derby langs NEC

In een Gelderse derby die pas na rust echt los kwam, heeft Vitesse zondagmiddag met 1-0 gewonnen bij aartsrivaal NEC.

Uit één van de weinige oprispingen van de Arnhemmers voor rust, scoorde Giorgio Chanturia in de 34e minuut. Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer toonde liefst drie keer rood.

De rivaliteit tussen beide clubs zorgt vaker buiten, dan op het veld voor hoogtepunten.

Vorig seizoen werd het 0-0, al waren slechts zeven van de basisspelers zondagmiddag, twee bij de thuisclub en vijf bij Vitesse, er toen ook bij. Daarnaast hebben zowel NEC als Vitesse een nieuwe hoofdcoach.

NEC betere ploeg

De eerste helft van de derby kenmerkte zich vooral door slordig spel aan beide kanten. Al was NEC lange tijd wel de iets betere ploeg.

En waar de volle Goffert na kleine kansjes voor Melvin Platje en Krisztián Vadócz eigenlijk wachtte op een goal voor de thuisploeg, speelde Chanturia zichzelf in de 34e minuut vrij en schoot knap de 0-1 achter Gábor Babos.

Velthuizen

Na rust kwam de derby pas echt tot leven. Nick van der Velden had al direct een goede kans op de 1-1, maar de middenvelder schoot tegen Piet Velthuizen op.

Nauwelijks twee minuten later moest Wilfried Bony de voorsprong van Vitesse verdubbelen, ware het niet dat de spits een voorzet van Marco van Ginkel helemaal verkeerd raakte.

Kopstoot en klap

NEC zette Vitesse flink onder de druk, waardoor de Arnhemmers er amper nog uitkwamen. Na een klein uur gaf Chanturia linksback Kevin Conboy een kopstoot, die vervolgens een klap uitdeelde aan de doelpuntenmaker. Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer gaf beide spelers de rode kaart.

Opnieuw volgde een fase waarin NEC dichtbij een doelpunt was. Zeker toen ook Vitesse-speler Stanley Aborah in de 77e minuut rood kreeg, hoopte De Goffert op meer.

Bony

NEC kreeg ook wel kansen, maar Velthuizen hield zijn ploeg met kunst- en vliegwerk op de been. Bony had nog twee grote kansen op 0-2, maar verzuimde te scoren.

Voor NEC betekende de nederlaag het vijfde verlies op rij. De laatste zege van Vitesse bij de aartsrivaal uit Nijmegen ging terug tot 16 november 1997 (0-2).

Sinds die nederlaag had NEC dertien duels (elf keer winst, tweemaal gelijk) op rij in De Goffert niet van de aartsrivaal verloren. Dat was de langst lopende ongeslagen thuisreeks van NEC tegen clubs uit de huidige eredivisie.

Vitesse klimt naar de vierde positie op de ranglijst.