17 oktober 2010 In de media

Vitesse in vijf minuten kansloos

Een onthutsend zwak Vitesse heeft zondagmiddag in Kerkrade in vijf minuten de wedstrijd tegen Roda JC verspeeld. Tussen de 30ste en de 35ste minuut werd de Arnhemse verdediging drie keer (3-0) te kijk gezet. Het restant van de wedstrijd was voor de statistieken: 4-1.

Spits Mads Junker, door Roda JC bij Vitesse weggeplukt, was de grote plaaggeest voor de Arnhemse defensie. Die bleek zonder de aan zijn hand geopereerde Slobodan Rajkovic niets waard. Vitesse had veel weg van het jonge Vitesse dat eind vorig seizoen in GelreDome ook al door Roda JC als een schoolklasje aan de kant werd geschoven (2-5).

Voordat Junker voor de eerste keer de trekker overhaalde, had de Deen al twee enorme kansen om zeep geholpen. Twee keer was Luca Caldirola, de vervanger voor Rajkovic, in geen velden of wegen te bekennen.
De missers van Junker bleken slechts uitstel van executie. Tussen de 30ste en de 35ste minuut ging alles mis. Eerst was Civard Sprockel te laat om Djoum van de 1-0 te houden. In het voortraject werd er ook al onthutsend zwak verdedigd.

Vanaf de aftrap ging het al weer mis. Ismaïl Aissati verspeelde de bal en Willem Janssen speelde direct de diepgaande Junker aan: 2-0, onder Room door. Binnen drie minuten kopte Junker - volledig vrijgelaten - de 3-0 al in de touwen.

Vitesse, dat de laatste vier duels met Rajkovic geen tegendoelpunt incasseerde, maakte een desolate indruk. Het experiment met Davy Pröpper in de spits bleek andermaal een mislukking. Trainer Theo Bos van Vitesse brak daarmee enkele weken terug het uitduel bij Excelsior open (van 0-0 naar 0-2), maar meer dan een gelegenheidsvariant was dat niet. Dat bleek ook al tegen Willem II, 0-0 in GelreDome.

Bos greep in de rust pas in. Hij haalde Sprockel en Büttner naar de kant en bracht Frank van der Struijk en Wiljan Pluim. Achterin stond vervolgens niemand meer op zijn plaats en dat was te merken; vier minuten na de aftrap van de tweede helft stond het al 4-0 door Willem Jans. Hij won een duel van Pröpper, die ineens van de spits naar de defensie was gehaald. Julian Jenner maakte in de 57ste minuut de Arnhemse eretreffer: 4-1. Hij was even later dicht bij de 4-2, maar raakte doelman Tyton.

Het laatste deel van de wedstrijd had niets meer om het lijf. Bij Roda JC verdween na een kwartier Anouar Hadouir al per brancard naar de kant. Onduidelijk is nog wat de schade is bij Roda’s spelmaker, die werd vervangen door Rihairo Meulens, ooit een talent uit de Vitesse Academie.

Roda JC - Vitesse 4-1 (3-0): 31. Djoum 1-0, 32. Junker 2-0, 35. Junker 3-0, 49. Janssen 4-0, 57. Jenner 4-1.
Vitesse: Room; Kashia, Sprockel (46. Pluim), Caldirola, Rajkovic, Büttner (46. Van der Struijk); Stevanovic (75. Van Ginkel), Matic; Jenner, Aissati, Barazite; Pröpper.