16 februari 2010 In de media

Vitesse incasseert mentale dreun

Arnhemse ploeg laat dolende titelkandidaat FC Twente ontsnappen
*Arnhemse ploeg verzuimt titel­kandidaat FC Twente draai om oren te geven en verspeelt driepunter: 1-2.
*Trainer Theo Bos is boos op zijn spelers.
*Laatste tien minuten breken Vitesse op.

Vitesse heeft zaterdag een geweldige mentale dreun geïn­casseerd. De Arnhemse ploeg had een dolende titelkandidaat FC Twente op de knieën, maar ver­zuimde door te drukken: 1- 2.
In de laatste tien minuten van het duel ging het voor de thuisploeg mis in GelreDome, waar Paul Ver­haegh Vitesse verdiend op 1- 0 had gezet. Twente-aanvaller Bryan Ruiz profiteerde in de 82e minuut van een dekkingsfout van Calvin Jong-A-Pin en in de extra tijd (90+3) ontsnapte Ronnie Stam aan Dalibor Stevanovic: 1- 2.

Vitesse-trainer Theo Bos was na af­loop boos op zijn ploeg. Niet van­wege de verspeelde driepunter, maar omdat zijn spelers alleen te­gen toppers spierballen kunnen to­nen. In de uitduels bij Sparta (1-1) en VVV (2-0 nederlaag) hadden zijn spelers zichzelf nog een brevet van onvermogen opgespeld.
„Mijn grootste teleurstelling is het verschil te zien tussen hoe wij kún­nen spelen – zoals vandaag – en hoe wij soms spelen. Waarom wel tegen PSV en FC Twente? Het ant­woord op die vraag moet je bij de spelers zoeken. Ik ben geen andere trainer in de kleedkamer, ik zeg geen andere dingen, dat kun je een trainer niet aanrekenen”, rea­geerde Bos zaterdagavond na de zu­re nederlaag.
„We hebben snel en goed druk ge­zet op Twente, we komen terecht op 1-0, we krijgen een prachtige mogelijkheid op 2-0. Twente gooit de ballen dan hoog voor de pot en er vallen er twee goed. Dat kan ge­beuren. Ik heb honderd van dit soort wedstrijden gezien waarbij de bal niet goed valt”, treurde de trainer, die de gemiste kans op 2- 0 van Serginho Greene (alleen op doelman Sander Boschker af ) als breekpunt zag. „ Als het 2-0 is, win je. Uit de volgende aanval scoort Twente. Maar ik neem het Greene niet kwalijk dat hij mist, hij komt niet vaak in zo’n situatie.”

Omdat zijn ploeg ‘de kleintjes’ niet pakt en in de duels met de grote clubs goed speelt maar de punten ook niet haalt, komt de ge­varenzone rap naderbij. „We moe­ten naar beneden kijken”, zei Bos, met de duels tegen Ajax (uit) en AZ (thuis) voor de boeg. „Maar ik maak mij nog geen zorgen.”
Vitesse had het boeiende duel tot een kwartier voor tijd redelijk on­der controle. De bezoekende ploeg van trainer Steve McClaren ging steeds meer risico nemen en bood Vitesse alle ruimte het karwei te klaren. McClaren zei na afloop: „We begonnen de wedstrijd in de Hollandse stijl en we eindigden op zijn Engels. Vitesse ‘ killed us’ in het eerste uur, maar ze hadden het op het laatst moeilijk. We hebben hier een big win gehaald.”

Bos incasseerde een navenant gro­te nederlaag. Vitesse bezweek uit­eindelijk onder het gewicht van de Twentse aanvallen omdat de ploeg in de breedte te licht was. Waar McClaren oud-Vitessenaar Nicky Kuiper en oud- Graafschapper Luuk de Jong bracht om sterker te worden, moest Bos Nicky Hofs, Santi Kolk ( bij 1-0) en Paul Verhae­gh ( bij 1-1) met lichte klachten wis­selen. Onur Kaya verving Hofs pri­ma en op de jonge nieuwkomers Davy Pröpper en Giovanni Graven­beek was weinig aan te merken, maar Vitesse miste in een fase dat het duel beslist werd de routine om de klus te klaren.
Bos wilde zo ver niet gaan. „ Er is zeker ervaring nodig om zo’n wed­strijd te winnen, maar het lag niet aan de wisselspelers. Die jongens deden het goed.”

Een geweldige tweestrijd tussen oud-Vitessenaar Theo Janssen en Vitesse- doelman Piet Velthuizen deed er na afloop niet meer toe. Janssen vuurde twee swingende vrije trappen af, Velthuizen haalde de eerste formidabel uit de bene­den hoek en de tweede katachtig uit de kruising. ‘ Theo heeft een geelzwart hart’ zongen de Arn­hemse fans Janssen toe.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: