28 november 2012 In de media

Vitesse is een blijvertje

Terwijl keeper Piet Velthuizen het schot van de doorgebroken Kevin Strootman vakkundig onschadelijk maakte, keek Theo Janssen woedend het veld in.
Er waren afgelopen zondag nog maar vijf minuten te spelen bij PSV-Vitesse, de stand was 1-2 en de ogen van Janssen zochten Marco van Ginkel. Het jeugdige talent stond nog uit te hijgen op het middenveld, nadat hij even daarvoor nog de diepte had gezocht, op zoek naar de 1-3. Janssen schudde zijn hoofd en wees verwijtend naar Strootman. ‘Dat was natuurlijk mijn man en die stond helemaal vrij.

Theo had gelijk’, blikte Van Ginkel terug. ‘Ik had dat risico op dat moment niet moeten nemen.’ Hij deed dat wél en dat is meestal ook zijn kracht. Waar andere controlerende middenvelders alleen nog maar met de handrem erop spelen, daar durft Van Ginkel nog voortdurend de diepte te kiezen. Dat deed hij ook in een topduel. Van Ginkel hielp continu de spitsen Wilfried Bony en Jonathan Reis. In dat opzicht was PSV-Vitesse een aardige graadmeter voor de negentienjarige alleskunner, die twee weken geleden zijn debuut maakte in Oranje, tegen Duitsland (0-0).

De topper in Eindhoven betekende voor Van Ginkel een krachtmeting waarin hij te maken had met de twee beste middenvelders van de Eredivisie: Mark van Bommel en Kevin Strootman. ‘Ik had natuurlijk het probleem dat ik na drie minuten tegen een gele kaart aanliep’, aldus Van Ginkel. ‘Dat heb ik geweten. Je ziet dat de ervaren Van Bommel en Strootman je dan toch gaan uitdagen.’ Het talent sloeg zich daardoorheen, maar kroop wel enkele keren door het oog van de naald.

Wat dat betreft stond hij model voor zijn eigen ploeg die won (1-2), maar net zo gemakkelijk had kunnen verliezen. PSV creëerde veruit de meeste kansen, maar met name Jeremain Lens, Luciano Narsingh en Georginio Wijnaldum lieten grote mogelijkheden onbenut. Toch was PSV-Vitesse vooral het duel van de bevestiging.

De bevestiging dat Vitesse dit seizoen gewoon meedoet om de prijzen. De Arnhemmers speelden in deze compe¬titie gelijk tegen FC Twente (0-0) en versloegen al Ajax (0-2), Feyenoord (1-0) en PSV (1-2). Dat kan geen toeval zijn, Vitesse is een blijvertje in de topvijf. Dat laatste is een groot compliment voor technisch directeur Ted van Leeuwen, die de selectie bijeen heeft gescout, en voor de trainer die daarvan een eenheid heeft gemaakt.

Fred Rutten heeft de notoire balafwachters Bony en Reis zo gek gekregen dat ze meeverdedigen op eigen helft en beurtelings de defensieve middenvelder van de tegenpartij voor de voeten lopen. Ook heeft hij bij Janssen de juiste snaar weten te raken zodat die zich verantwoordelijk voelt voor het teamproces en de ploeg bij elkaar probeert te houden. Die verantwoordelijkheid voelde de middenvelder niet bij Ajax.

Waar gaat dit eindigen? ‘Geen idee’, reageerde Van Ginkel. ‘Maar deze resultaten geven wél aan dat we als ploeg ontzettend zijn gegroeid.’ Het talent voelt dat hij reuzenstappen maakt in zijn ontwikkeling. Van Ginkel kan op alle posities op het middenveld spelen en heeft twee jaar geleden zelfs een tijdje met succes als gelegenheidsspits gefungeerd.

Tijdens PSV-Vitesse zaten weer talloze scouts van de topclubs op de tribune voor Wilfried Bony. De meesten zullen inmiddels ook een rapportje hebben gemaakt over Marco van Ginkel. Ook de middenvelder is een blijvertje aan de vaderlandse top.

Voetbal International magazine week 48 / Foto’s SV

Hoofdsponsor: