20 september 2010 In de media

Vitesse is een klasse beter dan NAC

Merab Zjordania heeft Vitesse in een maand tijd veel ge­bracht, maar geen geluk. Met vijf nieuwe spelers uit zijn koker in de basis, veegde Vitesse zaterdaga­vond de vloer aan met NAC.

Meer dan een punt (0-0) leverde het eenrichtingsverkeer op de uitblin­kende Bredase doelman Jelle ten Rouwelaar niet op.

Het ontbrak Vitesse zaterdag ook aan geluk, een eigenschap die door­gaans niet te koop is. Al zegt een oude voetbalwet dat geluk af te dwingen is. Vitesse deed zaterdag veertien doelpogingen, maar dwong daarbij het geluk klaarblij­kelijk niet af. Statistisch gezien was de kans dat er van al die pogingen een paar doel troffen, vrij groot.

Trainer Theo Bos zag het allemaal met lede ogen aan. „Ik vertel mijn vrouw thuis ook dat hij erin moet”, reageerde Bos zaterdaga­vond. „Daar gaat het tenslotte om.”

Toch wilde hij daar geen ‘spitsen­probleem’ of een gebrek aan kwali­teit van maken. „We zijn met deze ploeg in opbouw. Het was al weer een stuk beter dan vorige week te­gen Heerenveen. Toen verloren we nog ongelukkig, terwijl we aardig speelden. Nu gaven we vrijwel niks weg en creëerden we heel veel kansen. Ik kan mij niet herin­neren wanneer we voor het laatst zo veel kansen hebben gehad”, be­kende Bos, die daarmee impliciet de enorme kwaliteitsinjectie van Vitesse aangaf.

„ Als we met slecht spel uit de laat­ste twee duels vier punten hadden gehaald, had ik me meer zorgen ge­maakt dan nu. Als we zo blijven spelen, weet je zeker dat de pun­ten gaan komen”, sprak Bos, die pal voor de wedstrijd zijn rechts­back Frank van der Struijk moest vervangen door de Georgische nieuwkomer Guram Kashia, koud drie dagen in Arnhem.

Kashia deed het uitstekend. „Een speler die echt verdedigend denkt, dat had ik op de training al gezien. Hij moest even wennen, maar pak­te het goed op”, vond Bos, die daarmee zijn vijfde nieuwe basis­spelers verwelkomde.
Kashia’s belangrijkste daad was een moedige sliding op de bal voordat Anthony Lurling van dichtbij kon uithalen. Dat was één van de drie pijnloze speldenprik­jes van NAC.

Bij Vitesse misten Ismaïl Aissati en Wiljan Pluim honderd procent kansen en ontbrak het Nemanja Matic, Julian Jenner, Civard Sprockel, en opnieuw Aissati aan het geluk, dat niet te koop is.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: