16 februari 2011 In de media

Vitesse is een project van drie investeerders

Samen hebben zij zestig miljoen in Vitesse gestopt. Vorige zomer was Michel Platini in Georgië. Het was de derde keer in korte tijd dat de president van de UEFA een bezoek bracht aan het land en een ontmoeting had met bestuurders van de Georgische voetbalbond.

Een van de dingen die ter sprake kwamen was het houden van de Champions League-finale in het seizoen 2012/13 in Tblisi. Daarbij werd besproken hoe het stadion van Lokomotive zou moeten verbouwd zodat het aan de eisen van de UEFA kon voldoen. Bij die gelegenheid sprak Michel Platini niet alleen met bondsvoorzitter Zviad Sichinava, maar ook met premier Nika Gilauri and president Mikheil Saakashvili.

Als Platini een bezoek brengt aan Nederland, zit hij niet meteen aan tafel met Mark Rutte. Platini heeft dan ook een speciale band met Georgië. Het land heeft hem nu al steun toegezegd voor zijn herverkiezing als voorzitter van de UEFA, net zoals dat ook het geval was bij zijn eerste verkiezing in januari 2007. Sterker nog, Georgië was de bond die Platini bij de UEFA voordroeg als nieuwe voorzitter. De man die daarbij een belangrijke rol speelde was Merab Jordania, oud-voorzitter van de Georgische voetbalbond en tegenwoordig eigenaar van Vitesse.

Vorige week publiceerde dit blad een verhaal over de tranfers in de winterstop. Daarin werd vastgesteld dat roebelbaronnen als Roman Abramovich en Merab Jordania als octopussen het voetbal steeds vaster in hun greep krijgen en dat Platini met zijn programma Financial fair play daar de strijd mee aanbindt. Maar hoe hevig is die strijd dan wel? Hoe graag wil de UEFA de macht van de roebelbaronnen breken? Jordania is de man die Platini tijdens zijn ‘verkiezingscampagne’ in contact bracht met Abramovich. Na die ontmoeting kozen de meeste Oostbloklanden de zijde van Platini, die op 26 januari 2007 werd uitverkoren tot de nieuwe voorzitter van de UEFA. Toeval? De verkiezing was in ieder geval een nek-aan-nek race met de andere kandidaat Lennart Johansson. De uitslag was 27-23 in het voordeel van Platini. De stemmen van Estland, Letland, Litouwen, Georgië, Azerbeidjan, Oekraïne, Rusland en andere staten die onder de invloedsfeer van Abramovich vielen, bleken in dat opzicht een sleutelrol te spelen.

Daarom is het maar de vraag in hoeverre de UEFA werk gaat maken van het netwerk van grote geldschieters die op dit moment bezit hebben genomen van een groot aantal clubs en fiks aan het schuiven zijn met spelers. Vitesse is wat dat betreft niets meer dan een project waar drie investeerders samen zestig miljoen euro in hebben gestopt. Merab Jordania heeft tien miljoen euro ingelegd, twee andere investeerders allebei 25 miljoen euro. Een van die investeerders is Alex Chigrinski. Deze 48-jarige Russische oligarch verdiende zijn miljarden in de vastgoed- en oliehandel. Het vastgoedbedrijf van Chigrinski, de ST-groep, werd in 2008 omgedoopt tot Snegiri Development. Chigrinkski bezit zestig procent van de aandelen. De overige aandeelhouders zijn Roman Abramovich (zestien procent), zakenman Teimuraz Mardahiashvili (dertien procent) en twee aandeelhouders met een kleinere portefeuille. De link naar de Chelsea-huurlingen van Vitesse (Marco Matic en Slobodan Rajkovic) is daardoor vrij snel verklaard. Chigrinkski en Abramovich zijn zakenpartners die elkaar ook op het voetbalveld hebben gevonden. Merab Jordania was de man die zich opofferde om het project Vitesse te leiden. Hij is nog lang niet klaar in Arnhem. Tien miljoen is er pas geïnvesteerd, er is nog vijftig miljoen euro te gaan.

VI magazine week 7

Hoofdsponsor: