15 september 2010 In de media

Vitesse is in handen van voetbaltieners

Slobodan Rajkovic (foto) werd zaterdag na afloop van SC Heerenveen- Vitesse angstvallig weggehouden bij de televisiecamera’s. De jonge Serviër schold zijn ploeggenoten na afloop in de kleedkamer zo verrot, dat het de leiding beter leek hem even bij de pers vandaan te houden.

Slobodan Rajkovic is pas 21 jaar en had als nieuwkomer slechts twee trainingen in de benen. Het is niet echt het gedrag dat je zou verwachten. Maar tegelijkertijd is het wel het gedrag van een winnaar. Slobodan Rajkovic was ooit de houder van een wereldrecord. Chelsea betaalde in 2005 meer dan vijf miljoen euro aan OFK Belgrado om de verdediger over te nemen. Nooit eerder gaf een club zoveel uit voor een zestienjarige junior. Slobodan Rajkovic heeft echter nooit een competitiewedstrijd gespeeld voor het eerste elftal van Chelsea.

De Serviër werd uitgeleend aan PSV en FC Twente, waarvoor hij vorig seizoen nog uitkwam. Wat dat betreft is het probleem van Chelsea duidelijk. De Engelsen hebben de afgelopen jaren in heel Europa de beste jeugdspelers gescout en vervolgens voor vele miljoenen aangetrokken, maar het rendement is tot nu toe nihil. De laatste stap naar het eerste elftal is ook voor al die toptalenten blijkbaar te groot. De verkoop van Miroslav Stoch heeft wat dat betreft de ogen geopend van de club uit Londen. De Slowaak werd door Chelsea vorig seizoen uitgeleend aan FC Twente en afgelopen zomer voor meer dan vijf miljoen euro verkocht aan het Turkse Fenerbahge. Hoewel Stoch nooit een minuut speelde voor Chelsea 1 leverde hij de club via deze route wel geld op.

Het stallen van toptalenten als Rajkovic en Marko Matic bij Vitesse is een filosofie die wel degelijk winst kan opleveren voor zowel de spelers als de club. Het enige nadeel is dat Vitesse geen FC Twente is. De uitbarsting van Rajkovic na afloop van het duel staat daar ook wel symbool voor. Vorig seizoen was dat bij FC Twente niet bij hem opgekomen. Daar was Blaise Nkufo de baas in de kleedkamer en moest Rajkovic zich schikken in de hiërarchie. Die is er dus niet in Arnhem. De oudste speler die tegen SC Heerenveen op het veld stond was de grillige linkerspits Lasse Nilsson, gevolgd door Civard Sprockel (27), die ook allesbehalve een leider is. En net als Sprockel heeft ook rechtsback Frank van der Struijk (25) zoveel moeite zelf op de been te blijven dat hij niet de tijd en autoriteit heeft om het elftal neer te zetten.

Voor de rest bestaat Vitesse vooral uit voetbaltieners. Keeper Eloy Room (21), Slobodan Rajkovic (21), linksback Jeroen Drost (23), de controlerende middenvelders Davy Pröpper (19) en Nemanja Matic (22), rechtsbuiten Nacer Barazite (20), aanvallende middenvelder Ismail Aissaiti (22) en spits Wiljan Pluim (21). Wat dat betreft is het niet zo merkwaardig dat Rajkovic zijn ploeggenoten na afloop de les las omdat ze in de laatste vijf minuten van het duel een 1-0 voorspong verspeelden. Het is evident dat het knullig verspelen van een nederlaag geen incident zal zijn.

Binnenkort meldt de nieuwe spits Marcus Pedersen zich in Arnhem, maar dat is ook al een talent van twintig jaar. Vitesse is in handen van voetbaltieners. Zeer talentvolle spelers, die echter nog steeds de invloed nodig hebben van een aantal routiniers om beter te worden. Vitesse heeft in de transferperiode geprobeerd om een routinier (Wilfred Bouma) aan te trekken, maar slaagde daar niet in. Of de spelers wilden niet, of het kostte te veel. Toch is het van levensbelang dat daar in januari verandering in komt. Anders dreigt het project van Merab Jordania jammerlijk te mislukken.

VI magazine week 37

Hoofdsponsor: