13 januari 2010 In de media

Vitesse is klaar voor NEC

Vitesse heeft een uitstekend trainingskamp in Turkije in de benen. De Arnhemse ploeg is klaar voor de derby tegen NEC, zondag in Nij­megen. Analyse door Gerard Borgman

Theo Bos was de voorbije dagen voor de tweede keer als hoofdtrainer van Vitesse op trainingskamp aan de Turkse kust. Het verschil met de trip van vorig jaar was enorm. Destijds begon Bos in An­talya met het opruimen van de puinhoop die zijn voorganger HansWesterhof in Arnhem had achtergelaten. Nu zag de trainer dat zijn ploeg in staat was het Turkse geweld van Besiktas ( klas­se) en Kayserispor (fysiek) te weer­staan.

Remises tegen de huidige num­mers vier en vijf van de Turkse competitie, daarmee kan een Ne­derlandse middenmoter thuisko­men. Vitesse bevestigde tijdens het toernooi om de Tuttur.com Cup zijn huidige status. Het team van Bos is tegen geen enkele ploeg kansloos (zie Besiktas en eerder in de competitie PSV en FC Twente).
En de ploeg is in staat tot zeer aan­vaardbaar voetbal ( bij vlagen tegen Besiktas, de tweede helft tegen Kayserispor).

Bij Vitesse vielen twee dingen op tijdens de trainingen in Belek en de oefenwedstrijden in Antalya.
Nu de ploeg vrijwel gespeend is van blessures, nemen de mogelijk­heden meteen zichtbaar toe. Tref­fend daarbij is de terugkeer van de weer fitte Santi Kolk, die net als de volledig herstelde Sinan Kaloglu aanvallende dreiging toevoegt aan het elftal.

Daarnaast, en minstens zo belang­rijk, is het de laatste jaren nooit zo rustig geweest in en rond het elf­tal. De onderlinge sfeer in de spe­lersgroep, de relatie tussen de voet­ballers en de technische staf, ze zijn voor Arnhemse begrippen zeldzaam goed. Dat is grotendeels de verdienste van Bos. De trainer doet nooit rare dingen, hij heeft een duidelijke werkwijze en is ( daardoor) zelf een bron van rust.
Dat was onder de vorige hoofdtrai­nersWesterhof en Aad de Mos wel anders.

Al met al is Vitesse klaar voor de herstart van de competitie, en dus ook voor de komende derby tegen NEC, zondag in Nijmegen. Bos weet echter uit ervaring dat voor­bereidingsfases geen garanties met zich mee brengen. Vorig jaar be­gon Vitesse onder zijn leiding ui­termate stroef in Turkije, waar de ploeg tegen het Belgische Roesela­re (0-0) en het Turkse Hacettepe ( 2- 0 verlies) dolend was. Vervol­gens leidde Bos Vitesse in de twee­de helft van de competitie vanuit de degradatiezone bijna tot in het linkerrijtje.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: