2 februari 2012 In de media

Vitesse is nog niet toe aan Europa

Vitesse kan na de bekeruit­schakeling alleen nog via de (na)competitie Europees voetbal halen. Maar hoe rea­listisch is die ambitie na de zwakke start in 2012?
De kansloze nederlaag te­gen Heerenveen (1-2) in de kwartfinales van het toernooi om de KN­VB maakte dinsdagavond veel dui­delijk. Het huidige Vitesse is na an­derhalf jaar onder clubeigenaar Merab Jordania nog lang niet zo­ver als de stabiele subtopper Hee­renveen, zeker niet als enkele sleu­telspelers ontbreken bij de Arn­hemse ploeg.

Jordania heeft grote ambities. Hij wil eerst de nationale top bestor­men en daarna ook in Europa voor furore zorgen. Daarbij is het cruciaal dat de Georgiër kiest voor de geleidelijke weg. Het Algemeen Dagblad tekende onlangs uit de mond van technisch directeur Ted van Leeuwen op dat Vitesse zich spiegelt aan Manchester City, de Engelse club die de ene na de ande­re topvoetballer aantrekt voor tien­tallen miljoenen euro’s. Een op­merkelijke uitspraak. Tegenover De Gelderlander verklaarde Jorda­nia recentelijk juist meerdere ke­ren dat hij geen kampioensploeg bij elkaar wil kopen, maar dat hij succes wil hebben met zelf opgelei­de jonge spelers. De nieuw te bou­wen trainingsaccommodatie is in dat opzicht het treffende voor­beeld.

Jordania heeft al meer dan vijftig miljoen euro geïnvesteerd in Vites­se, vooral door het dichten van ga­ten. MaarWilfried Bony (vier mil­joen) is tot dusver zijn enige mil­joenenaankoop. Veelzeggend zijn ook de wintertransfers. Vitesse lok­te het buitenkansje Jonathan Reis, via het circuit van Jordania, met een topsalaris naar Arnhem. Maar de nieuwelingen Mike Havenaar ( transfervrij), Patrick van Aanholt ( gehuurd van Chelsea), Mart Lie­der (uit het amateurvoetbal) en tie­ner Irfan Hadzic ( ZulteWaregem) zijn geen dure investeringen.

Jordania wil dat de vele jonge en talentvolle spelers in de selectie de kans krijgen zich te ontwikkelen.

Vitesse-trainer John van den Brom zag al voor de winterstop dat het jeugdige elan niet volstond voor een vaste klassering in de subtop. De coach wilde graag de er­varen buitenspelerWesley Ver­hoek aantrekken, maar om boven­genoemde reden blokkeerde Jorda­nia de transfer.

Het duel met Heerenveen bewees het gelijk van Van den Brom. Het jonge Vitesse was kansloos tegen de Friese ploeg, die over meer ge­louterde eredivisiespelers beschikt. Alleen als Vitesse alle spelers aan boord heeft, dan beschikt Van den Brom over een elftal dat zeker mee zal doen om plaatsing voor de play-offs om Europees voetbal. Bo­ny en Reis kunnen samen een voor Nederlandse begrippen top­duo vormen, Piet Velthuizen en Guram Kashia zijn sterkmakers, Marco van Ginkel en Van Aanholt zijn veelbelovende talenten en de van Chelsea gehuurde Tomas Ka­las is op zijn achttiende al zo’n goe­de verdediger, dat hij de potentie heeft voor de absolute top.

Het is echter een smalle basis voor succes, zo bewees de valse start in 2012 met nederlagen tegen NEC, PSV en Heerenveen. De euforie van voor de winterstop heeft plaatsgemaakt voor het besef dat Van den Brom met een aangepaste selectie weer opnieuw moet begin­nen. De komst van Reis maakt zelfs een ommezwaai van 4-3-3 naar 4-4-2 mogelijk. Pas als de trai­ner er opnieuw in slaagt een pas­send elftal te formeren, kan Vites­se weer gaan dromen over Europa.

Gelderlander

Hoofdsponsor: