16 december 2011 In de media

Vitesse is op stoom

De afgelopen jaren was het voor de neutrale voetbalfan smullen geblazen in De Gelredome, maar niet om voetbalredenen.
De bestuurlijke chaos en problemen met trainers en spelers zorgden ervoor dat Vitesse als een waar FC Hollywood aan de Rijn bekend kwam te staan. Het elftal presteerde daarentegen niet als een verzameling sterren. Vitesse streed jarenlang tegen degradatie.

Dit jaar is echter alles anders. Sinds Merab Jordania het roer overnam bij Vitesse pompt er geld door de levensaderen van de club en werd de ene na de andere exotische verrassing aangetrokken. Alleen maar exotische verrassingen? Nee. Ook verloren zonen Piet Velthuizen en Nicky Hofs keerden terug in Arnhem om voor hun oude liefde te spelen. Daarnaast kwam John van den Brom van ADO Den Haag: de kroonprins van het Nederlandse trainersgilde. Die Jordania weet dus wel iets van voetbal, want Van den Brom is een geweldige trainer, zo bewijst hij dit seizoen ook bij Vitesse.

Van den Brom laat het vreemdelingenlegioen als elftal opereren en behaalt veel punten. Vitesse is terug in de subtop, een plaats waar het eigenlijk thuishoort. Niet in de laatste plaats is er één geweldenaar die hieraan een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Wilfried Bony.

Deze Ivoriaanse spierbundel kwam vorig seizoen als verrassing naar Arnhem; vrijwel niemand had van hem gehoord. Dat veranderde echter spoedig. De 23-jarige spits, die eruit ziet alsof hij de 30 al lang en breed is gepasseerd, imponeerde direct met zijn sterke fysiek en fantastische voetbalkwaliteiten. Want deze spits is niet alleen sterk en doeltreffend, maar ook technisch bijzonder vaardig. Bony kan kappen en draaien als de beste in een druk strafschopgebied, zo demonstreerde hij reeds enkele malen in de Nederlandse Eredivisie. Een genot om naar te kijken, een aanwinst voor de Nederlandse Eredivisie.

Maar zoals dat wel vaker gaat met smaakmakers in de Eredivisie, wordt er geschermd om de diensten van Bony. Er zouden al Russische clubs voor de Afrikaan op de tribune hebben gezeten, maar Vitesse heeft al aangegeven hem voor niets minder dan de hoofdprijs te laten vertrekken. Laten we afwachten en de fenomenale voetbalcapaciteiten van deze man bewonderen, zolang als hij nog in ons koude kikkerlandje actief zal zijn.

De kwaliteit van Bony in het elftal is één van de kenmerken van het nieuwe Vitesse. Vitesse leeft weer. Hoewel er een groot vreemdelingenlegioen in Arnhem werkzaam is, blijft de club oog houden voor de jeugd en wordt de Nederlandse voetbalschool hoog in het vaandel gehouden. Maar bij Vitesse weet je natuurlijk nooit hoe lang het goed gaat. Voorlopig echter wel. De club is op stoom.

Misschien wel op weg naar de titel over enkele seizoenen. Of is het te vroeg om daarover uitspraken te doen?

Soccernews

Hoofdsponsor: