17 augustus 2010 In de media

Vitesse kampioen 2013

De gebroeders Molenaar met AZ’67 in 1981 en Dirk Scheringa met hetzelfde AZ in 2009 kochten het landskampioenschap van Nederland. De ambitie van Georgiër Merab Jordania om binnen drie jaar de kampioensschaal te winnen met Vitesse is dus haalbaar. Afhankelijk van hoe ver de 49-jarige zakenman de geldkraan opendraait.

De eerste buitenlandse eigenaar van een eredivisieclub zal wel worden geconfronteerd met de Nederlandse mentaliteit van: eerst zien dan geloven. En omdat we hier moeite hebben met mensen die hun kop boven het maaiveld uitsteken, zullen er voldoende mensen zijn die met hun bijltje klaar staan om toe te slaan als Vitesse in 2013 nog altijd wacht op de landstitel. Jordania zal te maken krijgen met achterdocht en cynisme. Op internet circuleren zelfs al toekomstscenario's dat Vitesse een witwasmachine wordt. Maar de 49-jarige Georgiër verdient een eerlijke kans. Hij geeft het noodlijdende Vitesse sowieso een impuls en hetzelfde geldt voor het Nederlandse topvoetbal als hij zijn woorden waarmaakt. Hoewel gepokt en gemazeld in de voetballerij als topspeler, (bonds)coach en bondsvoorzitter van de Georgische voetbalbond, zijn het voorlopig nog woorden van de Georgiër.

Jordania, die al dan niet om politieke redenen niet van onbesproken gedrag is, zou veel scepsis wegnemen als hij zorg draagt voor een stevig in de clubcultuur verankerde structuur om zo de toekomst van Vitesse op de lange termijn te waarborgen. Naar het voorbeeld van AZ. Daarbij hoort de instandhouding en verbetering van de hoog aangeschreven jeugdopleiding van Vitesse. Alleen zitten daar al de eerste haarscheurtjes. Zijn belofte om morgen al met versterkingen te komen en zoveel spelers te halen als hij nodig acht om zijn ambitie te verwezenlijken, staat haaks op zijn openlijk uitgesproken warme gevoelens voor de jeugdafdeling van Vitesse. Daar komt bij dat Jordania zijn kapitaal heeft verdiend in de spelersmakelaardij, een beroepsgroep die leeft van het aan- en verkopen van spelers. Veel filantropen lopen daar niet in rond en Vitesse als handelshuis is zeker interessant.

Of Jordania een luchtfietser, oplichter of een man met Vitesse-hart is, zal moeten blijken. In ieder geval is de droom van Karel Aalbers, oud-voorzitter en grondlegger van het Gelredome, om met Vitesse de voetbalhemel te bestormen, weer tot leven gewekt. Uit onverwachte hoek. Waakzaamheid van betrokkenen blijft daarom geboden. Het klinkt namelijk nogal onwerkelijk dat een Georgiër met geld uitgerekend Vitesse op basis van liefdadigheid en sportieve ambitie kampioen van Nederland wil maken in 2013. En wat als het niet lukt? Hoe lang is de adem van Jordania na 2013?

Telegraaf

Hoofdsponsor: