11 januari 2010 In de media

Vitesse kan ook winnen vanaf de stip

Arnhemse ploeg wordt derde na gewonnen strafschoppenserie tegen Kayserispor
* Vitesse pakt derde plaats op toernooi in Antalya, door na strafschoppen te winnen van Kayserispor.
* Santi Kolk maakt na drie maan­den zijn rentree en neemt de enige Arnhemse treffer voor zijn rekening (1-1).

Vitesse keert morgen met een bonus van 10.000 dollar (ongeveer 7.000 euro) in de tas te­rug naar Nederland. De Arnhemse ploeg greep zaterdagmiddag de der­de plaats op het toernooi om de Tuttur. com Cup in Antalya, door na strafschoppen te winnen van Kayserispor.

Na negentig minuten stond het 1­-1 in de kleine finale. In tegenstelling tot de eerdere strafschoppenreeks tegen Besiktas, toen Davy Pröpper en Claudemir faalden vanaf elf me­ter, maakten de Vitessenaren nu geen fout tijdens de barrage. Julian Jenner, Santi Kolk, Onur Kaya, Nic­ky Hofs en Civard Sprockel scho­ten hun strafschop onberispelijk raak. Daardoor werd de redding van doelman Eloy Room op de in­zet van Mehmet Eren Boyraz be­slissend in Arnhems voordeel.

„Tegen Besiktas had ik bij mijn wissels geen rekening gehouden met eventuele strafschoppen, dat heb ik nu wel gedaan”, lachte Vit­esse- trainer Theo Bos zaterdag na de tweede remise op Turks grond­gebied.
De oefenmeester had reden tot te­vredenheid, want na de knappe prestatie tegen landskampioen Be­siktas (4-4) bleef Vitesse ook keu­rig overeind tegen Kayserispor, de huidige nummer vier van de Turk­se competitie. Fysiek moest de nummer tien van de eredivisie het afleggen, maar voetballend was Vitesse de betere ploeg. Zeker in de tweede helft, na enkele wissels van Bos.

Voor het treffen met Kayserispor had de trainer zijn ploeg op drie plekken gewijzigd. Voor Paul Ver­haegh ( geschorst), Hofs en Kaya speelden nu Giovanni Graven­beek, Dalibor Stevanovic en Lasse Nilsson. De Arnhemse ploeg creëerde aanvankelijk geen kan­sen, al vond de sterk spelende rechtsback Giovanni Gravenbeek na een mooie solo wel bijna het hoofd van Nilsson.

Met Hofs, Kaya en Santi Kolk in de ploeg was Vitesse na de pauze een stuk dreigender dan daarvoor. Kolk maakte zijn rentree na ruim drie maanden afwezigheid vanwe­ge een slepende blessure aan de achillespees.
De Hagenaar had een dik kwartier nodig om zijn terugkeer te larde­ren met een mooi doelpunt. Na een prima steekpass van Sinan Ka­loglu omspeelde Kolk eerst verde­diger Serdar Kesimal en daarna schoof hij de bal rustig onder doel­man Orkun Usak door in het doel (0-1).

De rentree van Kolk was de groot­ste winst van Vitesse op deze mid­dag. De steraanvaller is weer fit, net als Kaloglu. Met Kolk, Nilsson en Kaloglu heeft Bos weer drie aanvallers voor de twee spitsposi­ties tot zijn beschikking. Gelegen­heidsaanvaller Wiljan Pluim kan zich daardoor weer mengen in de strijd om een plek op het midden­veld.
Nadat Kaya ( lobje) en Kolk ( op­nieuw na voorzet Gravenbeek) dicht bij de beslissing waren, kwam Kayserispor toch langszij. Jaimes Troise liep ongehinderd de zestien binnen en werkte een te­ruggelegde bal vanaf tien meter achter Room: 1-1.
De Arnhemse doelman had daar­voor nog knap een van de twee an­dere kansen van Kayserispor on­schadelijk gemaakt.

In de slotfase raakte Pröpper met een hard schot uit de draai de lat. Daarna besliste jeugdinternational Room het gevecht vanaf de straf­schopstip

De Gelderlander

Hoofdsponsor: