12 januari 2013 In de media

Vitesse kan voor bekerduel niet terecht bij FC Twente

Vitesse hoopte op 31 ja­nuari de kwartfinale van het KN­VB- bekertoernooi tegen Ajax in de Grolsch Veste te spelen, maar dat gaat niet door. FC Twente, eige­naar van het stadion in Enschede, wil de grasmat sparen voor het thuisduel met FC Utrecht, dat drie dagen later plaatsheeft.
Vitesse kan op donderdag 31 janua­ri niet in het ‘eigen’ GelreDome te­recht omdat de voorbereidingen van het dansfeest Hard Bass dan in volle gang zijn. FC Twente wilde aanvankelijk wel meewerken. De Grolsch Veste wordt mede- geëx­ploiteerd door Twente en de eredi­visionist had zodoende extra in­komsten kunnen genereren. Maar na een inspectie van het veld werd er toch afgezien van de eenmalige samenwerking.

Vitesse respecteert het besluit. „FC Twente heeft een goed voetballen­de ploeg die baat heeft bij een zo goed mogelijke grasmat”, vertelt Vitesse- woordvoerster Ester Bal. Het veld van FC Twente verkeert in een matige staat.

Supporters van Vitesse uitten op sociale media kritiek op de hou­ding van FC Twente. Vitesse reikte de Tukkers tweemaal de helpende hand. In 2011 stortte een deel van het dak van de Grolsch Veste in, waarna FC Twente voor de wed­strijd in Europees verband tegen het Roemeense FC Vaslui uitweek naar Gelredome. In 2008 speelde de ploeg uit Enschede het duel uit de derde voorronde van de Cham­pions League tegen Arsenal even­eens in Arnhem. Dit in verband met een verbouwing van de Grolsch Veste. De fans van Vitesse hadden gerekend op een weder­dienst.

Vitesse heeft inmiddels contact met enkele andere betaald voetbal­organisaties. Bal: „Wij hebben een duidelijk beeld van wat we willen. Nu is het zaak eruit te komen met één van onze collega-clubs.”

De KNVB heeft Vitesse tot en met 21 januari de tijd gegeven met een ander stadion te komen. Lukt het de Arnhemmers niet voor die da­tum een alternatieve locatie te vin­den, dan volgt uitsluiting van het lopende bekertoernooi.

Kijkend naar reisafstand en bezoe­kerscapaciteit lijken nu De Vijver­berg in Doetinchem (12.600 bezoe­kers), het IJsseldeltastadion in Zwolle (12.500) en – iets verder weg – het Philips Stadion (35.000) in Eindhoven de meest logische al­ternatieven.

Drie stadions vallen bij voorbaat af. Uitwijken naar De Kuip in Rot­terdam en De Galgenwaard in Utrecht zou door de supporters van Ajax niet worden geaccep­teerd. De Goffert in Nijmegen is dichtbij Arnhem en biedt voldoen­de zitplaatsen, maar wordt niet ge­pruimd door de Vitesse-fans. Bal: „Voetballen bij NEC is uitgeslo­ten

Gelderlander

Hoofdsponsor: