20 mei 2012 In de media

Vitesse keert na tien jaar terug in Europa

ARNHEM – Vitesse heeft een Europees ticket op zak voor volgend seizoen. De ploeg van John van den Brom was na de uitzege bij RKC Waalwijk ook thuis te sterk (2-1)

Vitesse zat al op rozen na de heenwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Wilfried Bony hielp de Arnhemmers donderdag in een zetel met twee late doelpunten (1-3).

In de sfeervolle GelreDome maakten de fans zich al op voor een feestje. De supporters, die al tien jaar wachten op een Europees avontuur van hun club, zagen na drie minuten al de beslissing vallen in het tweeluik met RKC. Wie anders dan Bony scoorde de openingstreffer. De Ivoriaan liet doelman Jeroen Zoet vanuit een vrije trap van Alexander Büttner kansloos met zijn intikker. De thuisploeg kon daardoor rustig achterover leunen, terwijl de supporters zich met onder meer een wave goed vermaakten. Bony was na elf minuten dichtbij zijn tweede treffer, maar na een goede voorzet van Nicky Hofs lag Zoet ditmaal in de weg. Het koppel vond elkaar diverse malen in de eerste helft, maar doelpunten bleven uit. Het was aan PSV-huurling Zoet te danken dat RKC de schade beperkt hield.

Renato Ibarra en Jonathan Reis zagen de doelman goed redding brengen op hun inzetten. Aan de andere kant kwam RKC er geregeld dreigend uit, maar de ploeg van Ruud Brood leek niet meer te geloven in een stunt. Schoten van Frank van Mosselveld en Aaron Meijer misten precisie, evenals een kopbal van Krisztian Nemeth. Vitesse was uiteindelijk dichtbij de 2-0. Een voorzet van Hofs bereikte Bony, maar de doorgaans productieve spits mikte op de paal. Groter leed bleef RKC bespaard en de bezoekers konden in de tweede helft eigenlijk alleen de eer redden.

Het niveau van het spel van Vitesse zakte ver weg, waardoor de Waalwijkers nog op gelijke hoogte konden komen. Een kwartier voor tijd mocht invaller Geoffrey Castillion alleen op Piet Velthuizen af. De doelman werd op fraaie wijze geklopt met een lob. Vitesse kon tot ergernis van het thuispubliek weinig uitrichten in het tweede bedrijf. Ibarra en Hofs stuitte op Zoet en Reis kopte voorlangs. De Arnhemmers leken op weg naar een teleurstellend feestduel, maar Ibarra maakte de GelreDome met de 2-1 warm voor de huldiging op het veld. Vitesse gaat na een afwezigheid van tien jaar weer Europa in en vierde dat uitbundig op het veld waar de Arnhemmers een jaar geleden ontsnapten aan nacompetitie voor lijfsbehoud.

Goal

Hoofdsponsor: