20 mei 2012 In de media

Vitesse keert tien seizoenen na dato terug in Europa

Vitesse gaat komend seizoen Europa in. Het team van trainer John van den Brom boekte vorige week donderdag in Waalwijk al een zege op RKC (1-3) en ook zondag werd de verrassing van het afgelopen competitieseizoen aan de kant gezet: 2-1.
Het is voor het eerst sinds 2002/03 dat Vitesse weer Europees voetbal gaat spelen. In dat seizoen werden Rapid Boekarest en Werder Bremen uitgeschakeld alvorens het avontuur eindigde tegen Liverpool (1-0 verlies, 0-1 verlies).

Wilfred Bony maakte na vijf minuten al min of meer een einde aan de aspiraties van RKC. De Ivoriaanse aanvaller opende de score op een voorzet van: 1-0. Bony is de eerste speler die sinds de invoering in 2005/06 in alle vier de play-off duels voor Europese tickets trefzeker was. Luttele minuten later voorkwam Jeroen Zoet dat de laatste tachtig minuten van de ontmoeting helemaal tot een formaliteit uitgroeide. Hij stond niet toe dat Bony wederom een doelpunt maakte. De thuisploeg kwam na dik twintig minuten spelen echter goed weg toen Krisztian Nemeth ruimte kreeg van Frank van de Struijk en zijn kopbal precisie miste. RKC zette ietwat meer druk op de helft van Vitesse, dat rustig afwachtte om te kunnen toeslaan in de omschakeling. De wedstrijd ging op en neer, met kansen voor Furkan Alakmak, Renato Ibarra en met name Bony. De Ivoriaan raakte de paal en stuitte richting het rustsignaal tweemaal op Zoet.

Vitesse leek in de beginfase na rustr met zijn hoofd nog in de kleedkamer te zitten. Pogingen van Alakmak en Sander Duits leverden niets op. Hofs leek dicht bij de 2-0 voor de thuisploeg. Eén op één met Zoet leek de middenvelder te scoren, maar hij tilde de bal net te hoog over de RKC-doelman. Met een fenomenale stift over Piet Velthuizen zorgde Geoffrey Castillion in de 75e minuut voor de gelijkmaker, maar verder kwam RKC niet. In de slotfase maakte Ibarra op aangeven van Bony de 2-1 en klonk het vanaf de tribunes.

Voetbalzone

Hoofdsponsor: