2 juni 2010 In de media

Vitesse krijgt 37.000 euro van FIFA

Vitesse profiteert van plek Dalibor Stevanovic in definitieve selectie Slovenië voor het WK. De wereldvoetbalbond FIFA geeft clubs een vergoeding voor ie­dere speler die meedoet aan het WK in Zuid-Afrika.
Een financiële meevaller voor Vitesse: Dalibor Stevanovic is gisteren door bondscoach Matjaz Kek opgenomen in de definitieve WK- selectie van Slovenië. Dat gaat de Arnhemse club geld opleveren.

Twee jaar geleden zijn de wereld­voetbalbond FIFA en de Europese voetbalbond UEFA een nieuwe re­geling overeengekomen. Bij WK’s en EK’s krijgen clubs sindsdien een vergoeding voor iedere speler die meedoet aan het toernooi. Voor het WK in Zuid-Afrika heeft de FIFA 76 miljoen euro opzij ge­legd. De wereldvoetbalbond be­taalt 1.600 dollar per dag, vanaf vijftien dagen voor het begin van het toernooi tot en met de laatste dag waarop het land actief is tij­dens het evenement. Slovenië zit in groep C, samen met Engeland, Amerika en Slove­nië. Op woensdag 23 juni speelt het land van Stevanovic zijn derde en laatste groepswedstrijd, tegen Engeland. Vitesse zal dus in elk ge­val een vergoeding krijgen voor 28 dagen. Tegen de huidige koers van de euro komt dat neer op een klei­ne 37.000 euro. In het meest gun­stige geval voor Vitesse haalt Slove­nië de finale. Dan komen er acht­tien dagen bij en wordt het totaal­bedrag ruim 60.000 euro.

Vitesse kan het geld goed gebrui­ken, nu de structurele financiële problemen tot nieuwe bezuinigin­gen hebben geleid. Zo deed de club onlangs al de spelers Paul Ver­haegh (FC Augsburg) en Onur Ka­ya (Charleroi) van de hand.

Stevanovic hoeft overigens niet in actie te komen tijdens het WK. Zijn aanwezigheid in de selectie volstaat voor Vitesse om in aan­merking te komen voor de dagver­goeding Tijdens de kwalificatiereeks voor de eindronde in Zuid-Afrika kwam de middenvelder van Vites­se vier keer in actie. Stevanovic scoorde een keer: uit tegen San Ma­rino ( 0- 3). Stevanovic speelt op het WK met het rugnummer 21.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: