14 mei 2012 In de media

Vitesse laakt kritiek directeur Swart van NEC

Vitesse’s algemeen directeur Paul van der Kraan heeft maandag, de dag na de Gelderse voetbalderby in Arnhem, telefonisch tekst en uitleg gevraagd bij zijn collega van NEC, algemeen directeur Jacco de Swart.

Die hekelde na afloop van de wedstrijd in GelreDome het gedrag van spelers van Vitesse en van de organisatie van de Arnhemse club.

Volgens Swart werden de Nijmeegse supporters opzettelijk en onnodig geprovoceerd door muziek en spelers van Vitesse. Hij noemde het gedrag van doelman Piet Velthuizen ‘onverantwoordelijk’.

Vitesse zegt dat ‘Swart vermoedelijk uit teleurstelling zo heeft gereageerd. "Er is contact geweest tussen beide clubs, maar daar gaan we niet op in. Dat neemt niet weg dat wij de uitlatingen betreuren."

Vitesse vindt dat de spelers niet te verwijten valt dat zij voor het uitvak een feestje hebben gevierd. De Nijmeegse fans raakten zo over de kook van de hossende Vitessenaren dat zij stoeltjes lostrokken en over het hek gooiden en een deur forceerden.


Directeur Swart woedend over ‘provocaties Vitesse’

Jacco Swart is woedend op Vitesse. De algemeen directeur van NEC hekelt het gedrag en de organisatie van de Arnhemse club na de return van de play-offs om Europees voetbal.

De fans van de Nijmeegse club werden opzettelijk en totaal onnodig geprovoceerd. Dat leidde tot vernielingen en woede-uitbarstingen in GelreDome.

"Eerst zetten ze meteen na de wedstrijd de muziek van Waar is dat feestje op", sprak Swart. "En vervolgens gaan de spelers van Vitesse voor het uitvak staan provoceren. En dan helemaal die Piet Velthuizen. Gek hè, dat achthonderd fans dan razend worden. Nu worden vernielingen aangericht, maar er kunnen ook gewonden vallen. Dat gedrag van Vitesse en zeker Velthuizen was onverantwoord."

De fans braken door een glazen veiligheidswand heen. Velthuizen reageerde laconiek. "Als ze echt waren doorgebroken, was ik natuurlijk snel weggerend", zei hij. Dat zijn actie voor onnodig gevaar zorgde, realiseerde de doelman zich niet. "Dat is toch niet mijn probleem?"

Swart was vol onbegrip. "De hele boel loopt nu niet uit de hand door het ingrijpen van één man: Gábor Babos. Het is een grove schande wat hier is gebeurd."

Gelderlander

Hoofdsponsor: