11 december 2011 In de media

Vitesse laat punten liggen tegen FC Groningen: 0-0

Vitesse heeft vanmiddag verzuimd de afstand met FC Groningen, volgens de stand een van de concurrenten in de strijd om een de play-offs, te vergroten naar 6 punten.

Jammer, de thuisploeg was de bovenliggende partij, had meer dan een handvol kansen, maar wist doelman Luciano niet te passeren.

Een dreigend slotoffensief werd in de kiem gesmoord, omdat Nicky Hofs een tweede gele kaart kreeg aangesmeerd door Tom Hariej. Hij moest het veld ruimen, terwijl zijn komst juist voor extra elan had gezorgd. De eerste gele kaart was overigens terecht, maar ook weer oliedom, de kleine middenvelder pakt veel te veel gele kaarten.

Voor het oog van ca. 16.500 toeschouwers opende Vitesse flitsend. Rechtsbuiten Renato Ibarra mocht in de 2e minuut het halve veld oversteken, zijn knal vloog rakelings langs de kruising. Niet veel later stuitte Valeri Qazaishvili op Luciano. Het was een van de weinige goede acties van de “andere Georgier.” Vitesse speelde doordacht en verzorgd, wellicht in een iets te laag tempo. Desalniettemin waren er behoorlijke kansen.

De sterke Stanley Aborah kwam na een combinatie met Bony dwars door het midden, alleen voor Luciano, de keeper redde. Na een lange voorzet van Alexander Buttner liet Bony weer een keer zijn grote fysieke kracht zien, maar opnieuw was Luciano paraat bij een kopbal van de spits. Diezelfde Bony trof opnieuw de Braziliaan op zijn pad na een knal uit stilstand, omdat de Belgische scheidsrechter Dierick in het schot floot, mocht Jan-Arie van der Heijden voor een vrije trap aanleggen. De bal vloog rakelings over.

FC Groningen werd pas na ruim een half uur gevaarlijk, waarbij Piet Velthuizen handelend moest optreden na een knal van de gevaarlijke Tadic. Vlak voor rust kwam Jan-Arie van der Heijden nog in kansrijke positie, maar opnieuw lag Luciano in de weg.

Na de pauze leek Groningen het heft in handen te nemen. Piet Velthuizen redde ternauwernood na een solo-actie van Burnett. Nadat Hofs in het veld was gekomen voor de tegenvallende Qazaishvili, kreeg hij binnen 2 minuten een dot van een kans van Ibarra, de bal vloog rakelings naast. Niet veel later waren Hofs en Ibarra verantwoordelijk voor een vloeiende aanval. De bal kwam bij Bony, die wel/niet door Virgil van Dijk onderuit werd getrokken. Dierick floot niet voor een pingel.

Vitesse zette aan, maar de rode kaart voor Hofs gooide roet in het eten. Een gelijkspel leek het maximaal haalbare. Vitesse kreeg desondanks nog een aantal halve kansen. In de slotminuut redde Luciano ternauwernood op een vrije trap van Aborah, de scrimmage erna leverde alleen maar hachelijke taferelen op, waarna Dierick bij 0-0 de aftocht blies.

Yasuda werd uitgeroepen tot man of the match, maar dat was mij een raadsel waarom. Aborah speelde opnieuw een sterke wedstrijd, beste man aan Arnhemse zijde vond ik Piet Velthuizen: overtuigend, goed meevoetballend en altijd oog voor de situatie. Vitesse hield voor de negende keer dit seizoen de 0.