12 maart 2011 In de media

Vitesse laat sc Heerenveen ontsnappen: 1-1

Vitesse heeft vanavond vergeten definitief afscheid te nemen van de degradatiezone in de eredivisie.

Hoewel de Arnhemse ploeg over grote delen van de wedstrijd de betere, moesten de bijna 16.000 toeschouwers toezien dat de Friezen met zo’n beetje het eerste schot tussen de palen in de slotfase de gelijkmaker scoorden en zo een punt uit Gelredome stalen.

Het begin was aftastend van twee kanten met van Friese zijde pogingen van Christian Grindheim en Bas Dost. Aan Arnhemse kant schoot Ismail Aissattti na een fraaie aanval over en zag Marti Riverola een schot gekeerd worden door Stuhr-Ellegaard. In het verloop van de eerste helft nam Vitesse steeds meer het initiatief en dat resulteerde vlak voor rust in een 1-0-voorsprong. Uit een gevoelvolle voorzet van Yasuda kopt Riverola onbereikbaar voor Stuhr-Ellegaard in de verste hoek.

De voorsprong leek Vitesse goed te doen, want de ploeg kwam met veel meer overtuiging uit de kleedkamer. De ruimtes werden groter en met een iets gewijzigde opstelling hing de 2-0 in de lucht. Vitesse kwam enkele malen goed door zonder overigens echt grote kansen te creeeren. Dat kon niet gezegd worden van de kans die Ismail Aissatti met een slimme steekbal aan Marco van Ginkel bood. De jonge aanvaller ging alleen op Stuhr-Ellegaard af en terwijl het halve stadion al opveerde wist de Friese keeper het onheil toch te keren. Niet veel later knalde Alexander Buttner een vrije trap tegen de paal.

Heerenveen probeerde wel wat, maar de verdediging van Vitesse stond als een huis. Rond de 70e minuut kwamen Marcus Pedersen en Haruna Babangida in het elftal en plots leek het alsof de balans weg was bij Vitesse. Op de tribunes begrijpt overigens niemand iets van de Nigeriaan die het niveau van de topklasse maar net aan zou kunnen. Wat een dramatisch slechte voetballer. De ruimtes werden groter en in de 85e minuut schoot Daryl Janmaat de 1-1 binnen.

Nog geen minuut later werd het alsnog bijna 2-1 via Aissatti en in de slotminuut zag Davy Propper zijn kan net over gaan. Vitesse heeft 7 punten voorsprong op Excelsior en kan zich zo goed als zeker gaan opmaken voor een nieuw seizoen eredivisie. Vitesse-Heerenveen was in ieder geval qua amusementswaarde een van de betere duels in dit seizoen.