13 december 2010 In de media

Vitesse ligt in de clinch met de KNVB

Vitesse heeft een dis­puut met de KNVB over de inde­ling in categorie 1 door de licentie­commissie. Clubs die hun zaken fi­nancieel niet op orde hebben – zo­als AZ, Feyenoord en NEC – wor­den door de bond in categorie 1 in­gedeeld.

Dat betekent extra toezicht op de financiën: geen uitgaven boven de 50.000 euro zonder toestemming van de bond, een herstelplan ma­ken en extra controle op de cijfers. Eventuele transfers mogen alleen als een externe partij voor de dek­king zorgt. Vitesse kan dan ook ge­woon spelers kopen in de komen­de winterstop doordat Zjordania zelf borg staat.

Maar Vitesse is het niet eens met de nieuwe status - de laatste jaren was de club in categorie 2 inge­deeld - en heeft beroep aangete­kend. Intern is er de nodige onrust ontstaan. Algemeen directeur Paul van der Kraan zal dinsdag zijn raad van commissarissen ( lees: ei­genaar Zjordania) tekst en uitleg moeten geven.

Volgens Van der Kraan heeft de bond formeel gelijk. „We hadden minder punten (rating van licentie­commissie, red.) dan voorheen, zijn van 68 naar 64 gegaan, precies één te weinig voor de 2- status. Wij hebben vervolgens een herziene jaarrekening gemaakt en die is niet geaccepteerd. Het is wel erg for­meel.”

Mocht de beroepszaak niets uitha­len dan verwacht de algemeen di­recteur binnen twee termijnen (de minimale periode) terug in catego­rie 2 te zijn.

De beoordeelde cijfers betreffen het tijdperk voor de overname van Vitesse door de nieuwe eigenaar Merab Zjordania, op 16 augustus 2010. Volgens Van der Kraan heeft de kwestie dan ook niets te maken met de komst van de Georgiër naar Arnhem.

De bond onderzocht de financiële handel en wandel van Vitesse’s nieuwe baas, maar is volgens Van der Kraan niet gestuit op onoirba­re zaken. „De KNVB heeft ons eer­der al in een brief laten weten geen reden te zien voor verdere stappen in het onderzoek”, aldus Van der Kraan.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: