13 april 2012 In de media

Vitesse lijkt nu vrij zeker van play-offs

Vitesse heeft gisteravond een voorschot genomen op deelna­me aan de play-offs om Europees voetbal. Door de uiteindelijk nog zwaarbevochten 3-1 zege bij het zwakke VVV in Venlo heeft de Arnhemse ploeg vijf punten voor­sprong op de achtervolgers NEC en RKC.
Op de slotdag van de competitie komt Ajax naar GelreDome. Er is een grote run ontstaan op kaarten voor deze wedstrijd, vooral vanuit de aanhang van de Amsterdamse club. De kans is echter zeer groot dat de kraker Vitesse-Ajax een duel om des keizers baard zal wor­den. De uitslagen van deze week maken het zeer waarschijnlijk dat Ajax al voor het bezoek aan Arn­hem kampioen van Nederland is.

En sinds gisteravond lijkt de plek van Vitesse in de nacompetitie om een ticket voor de Europa League ook vrij zeker. Het team van trai­ner John van den Brom mag op de ranglijst zelfs nog een plekje zak­ken (als PSV derde of lager eindigt zelfs twee) en in de thuiswedstrij­den tegen ADO Den Haag (komen­de zondag) en Excelsior moet de Gelderse equipe in staat zijn de laatste benodigde punten voor het toetje bijeen te spelen.

Op bezoek bij degradatiekandidaat VVV maakte Vitesse het zichzelf gisteravond onnodig moeilijk. Na drie kwartier kat-en-muis was de stand slechts 0-2, door treffers van Alexander Büttner (op aangeven van Marco van Ginkel) en Wil­fried Bony ( kopte zijn twaalfde competitietreffer binnen, na assist Büttner). De bezoekers vonden die score na een half uurtje wel best en speelden te veel risicoloos op balbezit. Vitesse verzaakte ver­der afstand te nemen en kreeg daarvoor na rust bijna de rekening gepresenteerd. Het kwaliteitsarme VVV speelde nu ineens met de messen in de schoenen en met op­portunistisch spel drukte het Vites­se terug. Dat leidde tot de vroege aansluitingstreffer door Yanic Wildschut. Hij speelde Guram Kas­hia door de benen en rondde zijn actie af met een schuiver langs doelman Piet Velthuizen. Doordat Vitesse kansen bleef missen ( Van Ginkel en invaller Mike Havenaar) bleef de dreiging van een gelijkma­ker aanwezig, maar daarvoor ont­beerde VVV uiteindelijk brille en raffinement. In de slotseconden bezegelde invaller Nicky Hofs de Arnhemse driepunter, door een voorzet van Havenaar over de doel­lijn te glijden (1-3).

Vitesse-trainer John van den Brom had winteraankoop Jona­than Reis en Chelsea-huurling Pa­trick van Aanholt buiten de selec­tie gelaten. Giorgi Chanturia, de protegé van clubeigenaar Merab Jordania, raakte zijn basisplaats kwijt aan Hofs. Opvallende zaken, maar de driepunter in Limburg gaf Van den Brom gelijk. Zijn ploeg koerst af op de play-offs, waarin NEC volgens de huidige klassering in de eredivisie de eer­ste tegenstander is.

Gelderlander

Hoofdsponsor: