12 augustus 2012 In de media

Vitesse loopt direct schade op tegen ADO

Vitesse heeft in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen direct twee punten laten liggen. In eigen huis tegen ADO Den Haag kwamen de Arnhemmers twee keer terug van een achterstand, maar verder kwam de ploeg van Fred Rutten niet: 2-2.

De ploeg van ADO Den Haag werd deze zomer grondig gerenoveerd. Vertrouwde gezichten als Christian Kum en Lex Immers vertrokken, terwijl Vito Wormgoor, Danny Holla en Rydell Poepon werden vastgelegd. Het trio begon zondag in Arnhem direct in de basis. Fred Rutten had twee wijzigingen in zijn ploeg doorgevoerd ten opzichte van de wedstrijd van donderdag tegen Anzhi (0-2). Giorgi Chanturia verving de geblesseerde Renato Ibarra op de rechterflank en Frank van der Struijk begon in plaats van Michihiro Yasuda als rechtsback.

ADO Den Haag liet het initiatief vanaf de eerste minuut aan de thuisploeg. Het leidde al in het eerste halfuur tot diverse mogelijkheden voor Chanturia, Jonathan Reis, Wilfried Bony en Jan-Arie van der Heijden. Het overwicht kwam het best tot uitdrukking in het spel van centrumverdedigers Tomas Kalas en Guram Kashia, die beiden vaak de weg naar het vijandige doel inzetten. Ook linksback Patrick van Aanholt liet zich in aanvallend opzicht gelden.

Wereldgoal
Reis wist doelman Gino Coutinho wél te passeren, maar de treffer van de Braziliaan werd afgekeurd vanwege hands. ADO Den Haag beperkte zich in het eerste bedrijf tot tegenhouden en counteren. Dat leverde alleen een goede kans op voor Mike van Duinen, die Piet Velthuizen op zijn weg vond. Toch was het ADO Den Haag dat acht minuten na rust op voorsprong kwam via een wereldgoal. Tjaronn Chery ramde de bal met een prachtig afstandsschot achter de kansloze Velthuizen: 0-1.

De bezoekers konden niet lang van die voorsprong genieten. Nog geen minuut na de openingstreffer tikte Bony op aangeven van Marco van Ginkel de gelijkmaker binnen. Vitesse was in defensief opzicht echter even de weg kwijt en kwam drie minuten na de 1-1 weer op achterstand. Een voorzet van Poepon werd gemist door Mike van Duinen, maar niet door Danny Holla, die de bal koeltjes in het doel schoof. Halverwege de tweede helft werd het zelfs bijna 1-3. Holla zag Velthuizen wat voor zijn doel staan en besloot een vrije trap vanaf de middenlijn op doel te schieten. De Vitesse-goalie kon de bal ternauwernood over zijn doel tikken.

Slotoffensief
De Arnhemmers, met Nicky Hofs voor Simon Cziommer, zagen de jacht op de gelijkmaker daarna lange tijd stranden in goede bedoelingen, maar twintig minuten voor tijd moest Coutinho toch weer in het net vissen. Een vrije trap van Reis was de ADO-doelman te machtig: 2-2. Vitesse begon vervolgens aan een slotoffensief, maar met name Bony had het vizier niet op scherp staan. Ook invaller Mike Havenaar kreeg een kans om de winnende treffer te maken, maar de Japanner kopte over. In de slotseconde redde Coutinho nog goed op een inzet van Nicky Hofs.