25 december 2012 In de media

Vitesse maakt rentree in Europa en top in 2012

Jonathan Reis mag mee op trainingskamp naar Cyprus en hij maakt direct veel indruk. In de competitie lukt dat nog niet en Vitesse verliest van NEC en PSV, waarbij Wilfried Bony ontbreekt vanwege de Afrika Cup.
JANUARI –  Zonder hem worden de Arnhemmers ook door Heerenveen uitgeschakeld voor de beker. De Chelsea-connectie levert Patrick van Aanholt op huurbasis op.

Vitesse wint in FEBRUARI van NAC, maar zakt dan verder weg door nederlagen tegen Feyenoord, FC Twente en RKC. De positie van trainer John van den Brom wankelt, Robert Maaskant staat al klaar om hem per direct op te volgen.

Met een overwinning in MAART op De Graafschap redt Van den Brom het vege lijf en daarna volgen ook zeges op FC Groningen en Heracles, waardoor Vitesse weer op koers ligt voor de play-offs. Maar tegen Roda JC wordt weer onnodig verloren. Guram Kashia verlengt zijn contract tot 2016.

In APRIL dwingt Vitesse uiteindelijk definitief deelname aan de play-offs af na een moeizame 3-2 overwinning op Excelsior. Daarmee wordt ook het contract van John van den Brom automatisch verlengd tot 2014. Eerder zoekt hij het conflict met de clubleiding door Reis van Van Aanholt op de tribune te zetten tegen VVV. De Braziliaan verklaart dat hij toch bij de Arnhemse club wil blijven.

In MEI rekent Vitesse in een tweeluik af met aartsrivaal NEC en als ook RKC wordt verslagen is Europees voetbal voor het eerst in tien jaar een feit. Maar achter de schermen botst het tussen clubbaas Merab Jordania en trainer John van den Brom, die ondanks het succes dient te vertrekken. Hij tekent uiteindelijk voor drie seizoenen bij Anderlecht en haalt nog uit naar Jordania, de hoofdreden voor zijn vertrek uit Arnhem.

De schoonmaak van Jordania gaat in JUNI door. Slachtoffer is nu directeur Paul van der Kraan, die na ruim acht jaar weg moet bij Vitesse. Jordania’s rechterhand Erwin Kasakowski wordt benoemd tot zijn opvolger.

Met Fred Rutten als nieuwe trainer begint Vitesse in JULI aan het seizoen. Al vroeg wordt er voor de Europa League gespeeld tegen Lokomotiv Plovdiv. Na 4-4 in Bulgarije wordt het in Gelredome 3-1. Vitesse lijkt rond met Ismaïl Aissati, maar hij tekent uiteindelijk toch niet.

In AUGUSTUS eindigt het Europees avontuur tegen het FC Anzhi van Guus Hiddink. De competitie start voortvarend met zeven punten uit drie wedstrijden. Theo Janssen keert na een maand onderhandelen terug in Arnhem en linksback Alexander Büttner tekent een droomcontract bij Manchester United. Vitesse haalt ook Dan Mori, Gaël Kakuta en Nikola Aksentijevic.

Vitesse meldt zich in SEPTEMBER echt in de top met zeges op Feyenoord en FC Groningen. Na een teleurstellend gelijkspel tegen Heracles wordt ook in Utrecht weer gewonnen en staan de Arnhemmers op de tweede plaats.

In OKTOBER komen de Arnhemmers thuis in een spectaculair duel niet verder dan 3-3 tegen Heerenveen, maar uit tegen NAC wordt zeer overtuigend gewonnen. De echte stap naar de top wordt nog niet gemaakt, want in Gelredome is AZ te sterk met 2-1. Wilfried Bony is met tien doelpunten inmiddels topscorer van de eredivisie en de internationale scouts melden zich in Arnhem om de Ivoriaanse spits te bekijken.

NOVEMBER wordt een topmaand voor Vitesse met overwinningen uit tegen Ajax en PSV. Ook de derby tegen NEC wordt overtuigend gewonnen met 4-1. FC Twente graaft zich in Gelredome in en komt gelukkig weg met 0-0.

Tegen Roda JC komt Vitesse in DECEMBER één doelpunt tekort om de koppositie te veroveren. Dat kan een week later alsnog, maar dan wordt onnodig met 3-1 verloren uit tegen VVV. Thuis tegen RKC loopt de club wederom averij op (2-2) en in Heerenveen wordt met 2-1 verloren, waardoor Vitesse de winterstop ingaat als de nummer vijf van Nederland. In de beker halen de Arnhemmers uit tegen de amateurs van ADO ’20 met 10-1.

Omroep Gelderland TxT / Foto’s SV

Hoofdsponsor: