28 april 2012 In de media

Vitesse mazzelt met zege op Excelsior

Vitesse speelde zaterdagavond een van zijn zwakste wedstrijden van het seizoen. Excelsior leek daarvan te profiteren door een punt te pakken in Arnhem, maar in de slotfase pakte de thuisploeg toch nog het volle pond: 3-2.
Vitesse is door die overwinning verzekerd van deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

Excelsior kwam met een positieve instelling het veld op. De ploeg probeerde vanaf de aftrap mee te voetballen en beperkte zich allerminst tot louter defensieve acties. Toch waren de beste kansen in de beginfase voor Vitesse. Spits Mike Havenaar miste tot tweemaal toe in kansrijke positie.

Excelsior had de zaken verdedigend goed op orde. Bart Schenkeveld leidde de achterste linie bekwaam. Aanvallende zorgde de slimme Luigi Bruins samen met de beweeglijke Roland Alberg voor de creatieve impulsen.

Het was ook allerminst tegen de verhouding in dat Excelsior in het Gelredome na dik een half uur op voorsprong kwam. Met een curieus doelpunt. Bruins gaf vanaf de linkerkant voor, waarna Jan-Arie van der Heijden met een snoeiharde kopbal zijn eigen doelman Piet Velthuizen kansloos passeerde: 0-1.

Kort voor rust verdubbelde Roland Alberg met een knap doelpunt de marge. In de blessuretijd van de eerste helft bracht Alexander Büttner de spanning via een benutte strafschop terug. Scheidsrechter Ed Janssen gaf de penalty na een domme handsbal van Bart Schenkeveld, die blij mocht zijn dat hij er met geel van afkwam en niet met rood van het veld moest.

Snel na de pauze probeerde trainer John van den Brom met een dubbele wissel meer vuur te krijgen in het spel van Vitesse. Ondanks een veldoverwicht dwong de thuisclub weinig kansen af. Dat gebeurde pas vanaf het moment dat Excelsior-verdediger Jordy van Deelen een kwartier voor tijd met tweemaal geel van het veld moest.

Een spervuur van aanvallen op het doel van Excelsior volgde in de spannende slotfase. Bij een daarvan hield Schenkeveld binnen het strafschopgebied Marco van Ginkel vast. Opnieuw schoot Büttner vanaf de penaltystip raak (2-2). Vitesse rook de volle winst, maar had de blessuretijd nodig om Excelsior via Van Ginkel de genadeklap toe te dienen.

Voetbalprimeur

Hoofdsponsor: