6 december 2012 In de media

Vitesse meest stabiele ploeg van Nederland

Wie zag hoe rustig Vitesse het thuisduel met laagvlieger Roda JC Kerkrade even afwikkelde, moet zich echt eens afvragen waarom de Arnhemmers geen kampioen zouden worden.

In het huidige voetbal regeren de rijke eigenaars. Als modehuizen verspreiden ze zich over de grote steden. Londen, Parijs, Moskou, Manchester, Arnhem.

Zoals Walt Disney sprookjes verkoopt, kopen steenrijke eigenaars clubs op alsof het bedrijven zijn. In Nederland kwam de eerste bij Lobith binnen. Ene Merab Jordania. Eigenlijk wilde hij AZ. Maar daar maakte de curator het allemaal te lastig. Dus werd Arnhem de eerste plaats waar een buitenlandse investeerder de club overnam. Geen steenrijke man, wel iemand die in het verleden erg veel geld verdiende met spelershandel.

En dus leek Stadion GelreDome afgelopen zondag wel een veilinghal Op de bovenste verdieping krioelde het van de makelaars en Oost-Europeanen van onbekende signatuur. Jordania toonde trots zijn uitgestalde waar. Kroonjuwelen genoeg. Jonathan Reis maakte twee goals, Marco van Ginkel opende de score en teisterde de lat. Topschutter Wilfried Bony deed dal laatste ook. In het verleden verhandelde Jordania al honderden voetballers via Dinamo Tblisi. Nu kan hij dat gaan doen vanuit Arnhem. In zijn Georgiëdome. In het eerste jaar degradeerde Jordania met Vitesse bijna, in het tweede seizoen haalde hij Europees voetbal en nu lonkt de koppositie in de Eredivisie.

En de Champions League. Want weer won Vitesse. Van achter het glas zagen de belangrijke gasten de ploeg het rampzalige Roda JC met 3-0 verslaan. De dagkoersen van de spelers stijgen maar door. En de titel lonkt. Zelfs trainer Fred Rutten werd er giechelig van. Het woord kampioenschap is verboden in Arnhem. Maar de kans dat we voor het eerst sinds de voormalige Amsterdamse profclub DWS in 1964 een landskampioen krijgen die niet in het rood en wit speelt, wordt met de dag groter. Is het niet dit seizoen, dan daarna. De vraag is ook niet óf Vitesse de komende jaren de titel pakt, maar hoe vaak.

Nu al staat er een aardig geraamte. Met Theo Janssen (nul assists en nul doelpunten in dit seizoen) in de rol van Federico Fellini. Achteroverleunend regisseert hij schijnbaar relaxed elke wedstrijd. De peuk in zijn mondhoek ontbreekt nog net. Zonder twijfel is Janssen de beste speler op de Nederlandse velden. Bijna elke bal komt hij persoonlijk afhalen bij de verdedigers, om daarna de voortzetting te verzorgen. Dat schept rust.

Achter zich vindt Janssen doelman Piet Velthuizen en aanvoerder Guram Kashia, vóór zich Marco van Ginkel en Wilfried Bony. Een ijzersterke as. De heupen van het elftal zijn wat labieler. Maar vooralsnog oogt Vitesse als het meest stabiele elflal in Nederland. De weg naar de Champions League lijkt een stuk korter dan Jordania had gedacht. En dus zal de club tijdens de komende winterstop eerder spelers halen dan laten gaan. Dat is goed nieuws voor de Eredivisie en slecht nieuws voor de concurrentie. Want wanneer was het voor het laatst dat vijf clubs tijdens de winter nog mochten dromen over de titel?

Vitesse mag méér dan dromen. Komende zondag kan het een volgende pagina schrijven: koploper FC Twente gaat op bezoek bij PSV, terwijl de Arnhemmers zelf naar VVV-Venlo reizen. Dan kan de Gelderse club de nieuwe lijstaanvoerder worden. Met RKC Waalwijk en SC Heerenveen als resterende tegenstanders dit jaar, moet het raar lopen wil Vitesse geen winterkampioen worden. En daarmee begint 2013 dan met Vitesse op één.

In een tijd waarin clubs wanhopig naar sponsors zoeken, mocht Roda JC niet in zijn eigen zwarte uitshirt spelen. Hopelijk was de Belgische arbiter Jonathan Lardot voor het laatst op een Nederlands veld. Hij zette zich te kijk door te eisen dat de Limburgers in andere tricots zouden spelen. Regels zijn regels. Dus traden de bezoekers aan in shirts van Arnhemse Boys. En de thuisclub moest haastig nieuwe opstellingen drukken met andere rugnummers. Roda JC heeft nu een boze sponsor en de KNVB moet eens gaan nadenken over het uitwisselingsprogramma.

10. Vitesse heeft in de beginfase al een veldoverwicht en drukt dat snel uit in het openingsdoelpunt van Van Ginkel. Een vlammend schot vanaf de rand van het strafschopgebied is doelman Kurto na een aantal eerdere reddingen nu toch te machtig: 1-0.
42. Met een knappe steekbal lanceert de Ivoriaanse international Bony de weer opgebloeide Reis. De Braziliaan omspeelt Kurto en werkt koel af: 2-0.
52. De Hongaarse Roda JC-aanvaller Nemeth vindt met een knappe actie een gaatje in de Arnhemse defensie. Doelman Velthuizen is kansloos op het geplaatste schot in de verre hoek, maar de paal brengt redding voor Vitesse.
62. De veel opkomende linksback Van Aanholt rukt op tot in het strafschopgebied van Roda JC en schiet. Kurto redt en bokst de bal naar de andere flank, waar de aanval van Vitesse verdergaat. Rechtsback Kalas zet voor op Bony. Die werkt de bal met zijn rechterknie tegen de lat. waarna Reis in de rebound met links binnenschiet: 3-0.
67. Van Ginkel lanceert van buiten het strafschopgebied een mooi stijgende kanonskogel. De lat boven Kurto breekt net niet.
72. Bony ziet Reis ditmaal wél over het hoofd en haalt zelf uit. Kurto redt knap.
79. Invaller Delorge is nog fris en reageert snel op een dieptepass van middenvelder Fledderus. Hij lijkt dan ook te scoren, passeert de mistastende Velthuizen. maar de wederom belangrijke Van der Heijden redt kort voor de doellijn.
84. Havenaar is er op snelheid vandoor. Vanaf links stoomt hij de zestienmeter in, maar zijn vlammende diagonale schot mist precisie.
90. Bony krijgt zijn allerlaatste kans om ook vandaag een doelpunt te maken. Havenaar staat er nog beter voor, maar de Ivoriaanse topscorer schiet zelf. Kurto is hem in de korte hoek de baas en tikt de bal naast zijn doel

Het oordeel van de trainers
Fred Rutten (Vitesse): ‘We begonnen goed en scoorden na tien minuten. We hadden eerder moeten doordrukken. Vitesse was eigenlijk heer en meester. Het blijft opletten op momenten van gemakzucht. Als je wint van een topclub en de week daarna tegen een niet topclub zo gemakkelijk wint, dan vind ik dat een knappe prestatie. Voor de mensen die werken aan de club is het mooi dat je bovenaan staat. Ik heb daar ervaring mee. We leven echt van week tot week. Vandaag hebben ze laten zien dat ze niet onrustig werden. Dat is een mooie ontwikkeling.’

Ruud Brood (Roda JC Kerkrade): ‘Het was een vervelende middag voor ons. Vitesse heeft een goed team. In de eerste fase sta je nog redelijk, maar na tien minuten geef je gemakkelijk een doelpunt weg. Daarna kwam een fase waarin we in balbezit tussen de linies er soms goed uit kwamen. De tweede goal was de doodsteek. We hebben heel slecht verdedigd. Vitesse had veel meer kunnen en moeten scoren. Na de 3-0 stonden we echt met de rug tegen de muur. We zullen ons moeten herpakken en het vertrouwen blijven houden.’

Voetbal International magazine wk 49 / Foto’s SV

Hoofdsponsor: