23 juli 2010 In de media

Vitesse op weg naar loodzwaar seizoen.

Ruim tien jaar geleden leek Vitesse de nieuwe hemelbestormer te worden.

De Arnhemse club had net zijn intrede in het Gelredome gedaan, spelers uit alle windstreken kwamen naar de Gelderse hoofdstad en deelnemers aan de voetbaltoto vulden aan het begin van een seizoen de club blindelings in bij het rijtje ploegen dat Europees voetbal zou gaan halen.

Hoe anders is de situatie anno 2010. Beetje bij beetje werd de geel-zwarte formatie de afgelopen seizoenen ontdaan van de betere spelers en het uitzicht voor de komende voetbaljaargang is vooralsnog uiterst troebel. De play-offs om lijfsbehoud lijken dichterbij dan die om Europa Leaguevoetbal. Langzaam aan stroomt de Rijn vol met angstzweet.

Met een afgeroomde selectie is trainer Theo Bos op weg naar het nieuwe seizoen. Met lede ogen zag de coach hoe de ene na de andere speler Arnhem de rug toekeerde. Basisklanten als Claudemir, Nicky Hofs, Paul Verhaegh en Santi Kolk hadden nog een doorlopend contract, maar de benauwde financiële situatie van de Arnhemmers noopte de club ertoe om voor minimale bedragen afstand van hen te doen. Ook spelers die in het bezit waren van een aflopend contract – Serginho Greene, Onur Kaya en Giovanni Gravenbeek – konden niet voor de club worden behouden.

"Het is niet anders", verzucht Bos. "Ik begrijp hoe de clubleiding denkt. Het móést wel op deze manier, anders is er straks geen club meer. Ik probeer het maximale uit de groep te halen, we moeten roeien met de riemen die we momenteel hebben." De manier waarop Bos zich opstelt, is nobel, maar de realiteit is dat Bos momenteel werkt met een groep van slechts vijftien spelers, waaronder twee keepers. Of de club de Duitse rechtsback Florian Riedel een contract aanbiedt, wordt komend weekeinde besloten.

"Het ziet er beroerd uit doordat we momenteel ook vijf geblesseerde spelers hebben", aldus technisch directeur Ted van Leeuwen. "Ik verwacht dat we nog voor de start van de competitie twee of drie versterkingen kunnen begroeten. In totaal denk ik dat we nog wel vijf spelers nodig hebben, waarbij met name op het middenveld en in de voorhoede de prioriteit ligt. We kijken heel nauwkeurig en moeten behoorlijk creatief zijn. We kunnen nu wel iets doen, maar bij nog meer spelersverkopen wordt het gemakkelijker. Het gaat er ook om dat je iets wordt gegund. In de vorm van een speler, of in de vorm van geld waardoor er iets mogelijk wordt."

De Italiaan Luca Caldirola is totnogtoe de enige aanwinst die Van Leeuwen tevoorschijn heeft kunnen toveren. "We mikken op kwaliteit, niet op kwantiteit", aldus Bos, die ervan uitgaat dat doelman Piet Velthuizen voor de club behouden blijft. "Er zijn op dit moment geen clubs met concrete belangstelling voor hem, maar mocht hij vertrekken, dan hebben we al vervangers op het oog."

Ondertussen nadert zondag 8 augustus – de dag dat Vitesse de competitie opent met een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag – met rasse schreden. Eén man zal in elk geval reikhalzend naar die datum uitkijken. John van den Brom, de kersverse trainer van de Hagenaars met een groot Vitesse-verleden, zal die middag in het Gelredome zijn finest hour willen beleven en Vitesse met een nederlaag een valse start van de competitie willen bezorgen.

De Telegraaf

Hoofdsponsor: