15 mei 2011 In de media

Vitesse moet zich diep, diep, heel diep schamen

Met een ontluisterende 1-4-nederlaag tegen mededegradatiekandidaat Excelsior heeft Vitesse het seizoen 2010-2011 voorzien van een passend slot.

Door dit resultaat bleef de Arnhemse ploeg de kleinste club van Rotterdam op doelsaldo voor en voorkwam daarmee een vernederende deelname aan de nacompetie.

De witte zakdoekjes, een enorm fluitconcert en het “Ferrer, rot op!” waren volledig op zijn plaats na deze genante vertoning. De met veel bombarie binnengehaalde Spanjaard heeft er helemaal niets van gemaakt en heeft bij de aanhang in ieder geval geen enkel krediet opgebouwd. Vitesse moet de zomer maar gebruiken om schoon schip te maken, wil de landstitel van 2013 niet al in augustus 2011 uit zicht zijn.

Vitesse begon ook vanmiddag weer slap aan het duel. De ploeg wekte de indruk al veilig te zijn speelde zonder overtuiging, passie, de wil om te winnen en ook weer met een verkeerde startopstelling. Excelsior oogde als team beter, maar kwam net een doelpunt te kort. Na circa tien minuten had Fernandez de gasten op 0-1 kunnen zetten, maar Vitesse ontsnapte. De enige vloeiende aanval van Vitesse in de 20e minuut werd door Jordy Lopez net naast getikt. De Spanjaard viel kort daarna uit met een blessure aan de hamstring en werd vervangen door Davy Propper, die prompt weer werd verbannen naar de rechtsbuitenpositie. Ferrer is erin geslaagd de beste man van de eerste competitiehelft te ontdoen van alle zelfvertrouwen. In de 40e minuut ontsnapte Fernandez aan de aandacht van Yasuda en Kashia om onder Room de 0-1 binnen te tikken en dat was tevens de ruststand.

Na de thee speelde Vitesse iets meer naar voren, maar zonder veel power. De ploeg ontsnapte zelfs aan een grotere achterstand, maar Koolwjk raakte in vrije positie de paal. Vitesse kwam daarna op 1-1 toen Riverola eens een keer wel vooruit dacht en een fraaie combinatie doeltreffende afrondde. Daarmee leek het pleit beslecht, want Excelsior moest opnieuw vier keer scoren.
In de 75e minuut veroorzaakte Alexander Buttner na een domme overtreding, overigens niet de eerste keer dit seizoen, een strafschop die door de sterke Geert-Arend Roorda feilloos werd raak geschoten: 1-2. Diezelfde Roorda knalde in de 83e minuut zelfs de 1-3 binnen en daarmee stond er plotsklaps enorm veel spanning in de wedstrijd. Nadat Room bij een gevaarlijke uitval was getorpedeerd, zag hij er slecht uit bij een slappe inzet van Tim Vincken die in de 93e minuut zelfs de 1-4 op het scorebord zette. De paniek en de wilde armgebaren van de Vitesse-bank richting scheidsrechter Van Hulten om toch maar af te fluiten zeiden veel, zo niet alles.

Een seizoen om snel, heel snel te vergeten. Hopenlijk trekken de beleidsbepalers ook de juiste conclusie.