16 december 2012 In de media

Vitesse morst punten door late treffer RKC

Vitesse heeft zondag puntenverlies geleden tegen RKC Waalwijk. Een inzet van Sander Duits leverde de bezoekers in extremis een punt op: 2-2.
Voor Vitesse was het treffen met RKC een mogelijkheid om de nare smaak van de nederlaag van vorige week bij VVV-Venlo weg te spoelen. Bovendien kon het, dankzij het gelijkspel van rivaal NEC tegen PSV, weer op gelijke hoogte komen met de EIndhovense koploper. Fred Rutten koos op de rechtsbuitenpositie voor Brahim Darri, die de voorkeur kreeg boven Renato Ibarra.

Niet flitsend
Voor het oog van onder meer 1.400 scheids- en grensrechters, die als eerbetoon aan de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen waren uitgenodigd, kwamen de Arnhemmers al vroeg op voorsprong. Na acht minuten kopte Wilfried Bony raak na een voorzet van Tomas Kalas. Het was al de zestiende competitietreffer van de Ivoriaan. De vroege treffer kon de thuisploeg niet inspireren tot flitsend voetbal. RKC speelde geduldig en leunde achterover. Daardoor ontstond een duel, dat eigenlijk nauwelijks het aanzien waard was.

Bony schoot halverwege het eerste bedrijf net naast. Ook Theo Janssen wist de bal even later niet op doel te krijgen. Jonathan Reis kopte na een ruim halfuur over. Tot die Arnhemse wapenfeiten bleef het voor rust. RKC stelde daar een goede kans tegenover. Op slag van rust werd een inzet van Teddy Chevalier net naast het doel getikt door Piet Velthuizen.

Onherkenbaar
In de tweede helft kroop de ploeg uit Waalwijk wat meer uit zijn schulp. Dat leidde echter niet direct tot grote kansen. Vitesse, met Ibarra voor Darri, wist ook weinig gevaar te stichten. Een doelpunt van Chevalier werd twintig minuten voor tijd afgekeurd vanwege buitenspel. Even later gaf de spits de bal af aan Boukhari, die ook raak schoot. De ervaren buitenspeler stond volgens arbiter Reinold Wiedemeijer echter eveneens buitenspel.

Het spel van Vitesse deed in de tweede helft bij vlagen terugdenken aan de domper van vorige week in Venlo. De Arnhemmers waren onherkenbaar, slordig, defensief regelmatig kwetsbaar en aanvallend tamelijk onmachtig. RKC verdiende op basis van de instelling en goede combinatievoetbal van na rust eigenlijk de gelijkmaker. Die viel twaalf minuten voor het eindsignaal ook: Chevalier profiteerde van een fout van Theo Janssen: 1-1.

Gelijkspel
De Arnhemmers toonden, in tegenstelling tot vorige week tegen VVV, echter veerkracht. Drie minuten na de treffer van RKC stond het team van Rutten alweer op voorsprong. Cziommer, in de ploeg gekomen voor Gaël Kakuta, kopte raak. Opnieuw was het voorbereidende werk van rechtsachter Kalas. Dankzij die treffer leek de erbarmelijke tweede helft van Vitesse zonder grote gevolgen te blijven, maar Duits schoot RKC in de slotminuut nog naar een 2-2 gelijkspel.

Vitesse staat na het puntenverlies derde in de Eredivisie, achter PSV en FC Twente. Ajax kan de Arnhemmers later op de zondag nog passeren. Volgende week gaat de ploeg van Rutten op bezoek bij het slecht presterende sc Heerenveen. RKC blijft in het linkerrijtje van de competitie. De Brabanders spelen komende zondag de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar. Dan is hekkensluiter Willem II in Waalwijk de tegenstander.

Voetbalprimeur / Foto’s SV

Hoofdsponsor: