6 januari 2010 In de media

Vitesse na strafschoppen onderuit na bizar duel

Vitesse na strafschoppen onderuit na bizar duelIn een bizar en spectaculair duel moest Vitesse pas na strafschoppen buigen voor Besiktas. Na negentig minuten stond het 4-4 en moesten de pogingen vanaf elf meter beslissing brengen. Vitesse miste tweemaal, terwijl de Turken feilloos waren. De ploeg van Theo Bos verloor niet alleen van Besiktas, maar ook van de scheidsrechter die met enkele zeer dubieuze beslissingen een grote rol speelde.

Vitesse leidde na een kwartier spelen al met 2-0 door doelpunten van Nicky Hofs (vrije trap) en Sinan Kaloglu (strafschop). Besiktas kwam naarnate de eerste helft vorderde beter in de wedstrijd en kwam nog voor rust op gelijke hoogte door allereerst een knappe vrije trap van Kahvechi en niet veel later een geplaatst schot in de bovenhoek van …Vitesse kwam via Onur Kaya voor rust weer op voorsprong: 3-2. Na rust was het lange tijd eenrichtingsverkeer, maar het duurde tot de 70e minuut voordat de gelijkmaker een feit was. Tot verrassing van de Arnhemmers wees de arbiter na een corner plots naar de stip: strafschop en 3-3.

In de 89e minuut kwamen de Turken zelfs, in buitenspelpositie helaas, op een 4-3 voorsprong en leek het duel gespeeld. Direct na de vierde Turkse treffer moest aanvoerder Paul Verhaegh zelfs het veld met rood verlaten. De verdediger kreeg zijn tweede gele kaart na aanmerkingen op de leiding. Met tien man moest de ploeg een achterstand goed maken en met nog slechts drie minuten op de klok. In de zogenaamde ‘dying seconds’ dribbelde Lasse Nilsson de zestien meter in werd onrechtmatig afgestopt door de doelman: strafschop en alsnog de mogelijkheid om gelijk te komen. Nilsson zelf legde de bal neer en schoot hard en onberispelijk binnen: 4-4 en strafschoppen om een plaats in de finale van de TUTTUR.COM Cup. Davy Pröpper en Claudemir misten in deze serie waardoor de Turken uiteindelijk alsnog aan het langste eind trokken.

Samenvattend speelden Vitesse en Besiktas woensdagavond op het WOW football center een zeer aantrekkelijk duel. Drie strafschoppen, een prachtige vrije trap, een rode kaart en twee doelpunten in de slotfase leverde uiteindelijk acht, gelijk verdeelde, doelpunten op. Dat de Turken voor een klein volksfeest op de tribunes zorgden door de strafschoppenserie winnend af te sluiten (enkele fans stormden zelfs het veld op en probeerden met wisselend succes de beveiliging te omzeilen) was natuurlijk een teleurstelling, maar Theo Bos kan tevreden terugkijken op de eerste oefenwedstrijd in Belek.

Donderdagavond wordt de andere wedstrijd gespeeld tussen HSV en Kayserispor. Vitesse ontmoet zaterdag de verliezer uit dit duel, terwijl Besiktas het in de finale opneemt tegen de winnaar.

Besiktas-Vitesse 4-4 (2-3)
0-1 Hofs ‘5; 0-2 Kaloglu (pen.) ’15; 1-2 Tello ’23; 2-2 Kahveci ’31; 3-2 Kaya ’36; 3-3 Bobo (pen.) ’71; 4-3 Kahveci ’89; 4-4 Nilsson (pen.) ’90+