6 oktober 2012 In de media

Vitesse ondanks hattrick weer geen koploper

Het is Vitesse opnieuw niet gelukt om FC Twente te passeren in de Eredivisie. Het SC Heerenveen van coach Marco van Basten sprokkelde een punt weg uit het Gelredome: 3-3.
Vitesse, samen met Ajax de enige ongeslagen Eredivisie-club, wist de laatste zes Eredivisie-ontmoetingen met SC Heerenveen niet meer te winnen. De Arnhemmers wisten dat zij bij het behouden van de ongeslagen status tegen SC Heerenveen een clubrecord uit 1991/’92 zouden evenaren. Dat record zou er door de puntendeling uiteindelijk komen. Vitesse – SC Heerenveen betrof tevens een ontmoeting tussen de clubs die voorafgaande aan de achtste speelronde de minste hoekschoppen mochten nemen (beiden 26). Ook was het een onderonsje tussen de club met respectievelijk de minste (67) en de meeste (121) overtredingen.

Vitesse is bezig aan een stabiel seizoen. Van de honderd doelpogingen die de equipe van coach Fred Rutten tegen kreeg, werden er slechts vier benut. Voor het duel met SC Heerenveen dan. Nu staat de tegendoelpuntenteller op zeven. De club van eigenaar Merab Jordania slaagde er wel in om voor de negentiende keer op rij minimaal eenmaal tot scoren te komen. De thuisploeg moest vandaag tot driemaal toe terugkomen van een achterstand. Wilfried Bony maakte een hattrick.

Mike Havenaar kreeg in de beginfase de grootste kansen, maar scoren deed de 25-jarige aanvaller niet. Een keer werd wel de paal geraakt. Doelman Kristoffer Nordfeldt moest naast pogingen van de Japanner van Nederlandse komaf ook redding brengen op inzetten van Jonathan Reis (volley) en Guram Kashia (kopbal). Ondanks het kansenoverwicht van Vitesse was het SC Heerenveen dat de leiding nam. Een voorzet van Jukka Raitala werd door Alfred Finnbogason tot assist gepromoveerd: 0-1. Lukás Marecek was daarna ook nog dichtbij, maar de nieuweling miste vanuit kansrijke positie.

De overige vijf doelpunten werden na de theepauze op het scorebord genoteerd. Bony zette de 1-1 op zijn naam op aangeven van Jan-Arie van der Heijden. Echter stond het kort daarna alweer 1-2 toen Finnbogason Piet Velthuizen door de benen speelde na een fout van Patrick van Aanholt. Bony bracht Vitesse vervolgens wederom op gelijke hoogte, ditmaal met een kopbal na een assist van Marco van Ginkel. Het was Sven Kums die het vijfde doelpunt van de avond voor zijn rekening nam.

De eindstand werd bepaald door Bony, die een zelf verkregen strafschop benutte na een overtreding van Arnold Kruiswijk. De kersverse vader moest inrukken met zijn tweede gele kaart. Vitesse kon vervolgens niet profiteren van de man-meer-situatie. Havenaar en Theo Janssen hadden hun vizier niet op scherp staan. Zo verzuimde Vitesse om de koppositie over te nemen en liet het na om SC Heerenveen na zes duels zonder winst eens te verslaan.

Elf / Foto’s SV

Hoofdsponsor: