25 juni 2012 In de media

Vitesse ontmoet Lokomotiv Plovdiv (Bulgarije)

Vitesse speelt in de tweede voorronde van de Europa League tegen Lokomotiv Plovdiv uit Bulgarije.
Vitesse speelt op 19 juli uit en een week later, 26 juli thuis. Dat wees de loting in Nyon (Zwitserland) vanmiddag uit.

Lokomotiv Plovdiv werd één keer, in 2003, landskampioen. Het afgelopen seizoen eindigde de ploeg als zesde. Dat was niet genoeg om Europa in te mogen, maar als verliezend bekerfinalist werd de ploeg toch toegelaten tot de Europa League.
 
Vitesse is als winnaar van de play-offs de Nederlandse vertegenwoordiger in die tweede voorronde en genoot de geplaatste status. De Arnhemmers speelden in 2002 voor het laatst Europees.


Lokomotiv Plovdiv (Bulgaars: Професионален футболен клуб Локомотив Пловдив) is een Bulgaarse betaaldvoetbalclub uit Plovdiv, opgericht in 1926. 

Geschiedenis

De club werd in 1936 opgericht en speelde in de aanvangsjaren in de schaduw van stadsgenoot Botev Plovdiv. In 1955 degradeerde de club uit de hoogste klasse en herstelde niet snel van deze slag, pas in 1962 promoveerde de club opnieuw en haalde goede resultaten. In 1964/65 haalde de club de 1/8ste finales van de Jaarbeursstedenbeker en verloor daar van Juventus. In 1969 werd de club derde; in de Jaarbeursstedenbeker was deze keer de eerste ronde het eindpunt, opnieuw gestopt door Juventus.

Na het vicekampioenschap in 1973 werd de 2de ronde van de UEFA Cup bereikt, daar was Budapesti Honvéd SE echter te sterk. Ook in 1974 en 1976 kwalificeerde de club zich voor de UEFA Cup dankzij een goede plaats, de eerste ronde was telkens het eindpunt.

De club kreeg te kampen met financiële problemen en degradeerde in 1980 naar de 2de klasse. Lokomotiv promoveerde in 1983 gevolgd door een degradatie en een nieuwe promotie. Na enkele middelmatige plaatsen werd de club 4de in 1992 en 3de in 1993. AJ Auxerre en Lazio Roma zorgden er in de UEFA Cup voor dat de club de eerste ronde niet overleefde. Na 1995 ging de spiraal weer neerwaarts en in 1999 werd de club laatste in de competitie.

In 2001 promoveerde de club opnieuw en werd de club opgekocht door Georgi Iliev, hij trok Dimitar Dimitrov aan als trainer, die Levski Sofia en Liteks Lovetsj al aan de titel had geholpen. De eerste seizoenen waren succesvol met een 6de en 5de plaats. Omdat Europese kwalificatie niet gehaald werd trok Iliev Eduard Eranosjan als trainer aan. De club werd voor de 1ste keer landskampioen. In de volgende kwalificatie voor de Champions League was de club echter geen maat voor de Belgische vicekampioen Club Brugge.

Het volgende jaar werd de titel niet verlengd en werd Lokomotiv 3de. Een dag nadat in 2005 de kwalificatie voor de groepsfase van de UEFA Cup werd bereikt, werd voorzitter Iliev vermoord. Op 14 mei 2007 werd ook de daaropvolgende voorzitter, Alexander Tasev, om het leven gebracht. Volgens de lokale media had zakenman Tasev banden met de drugsmaffia. In Bulgarije zijn de afgelopen jaren meer zakenlieden die zich in de sportwereld hebben ingekocht op een gewelddadige manier om het leven gekomen. In het seizoen 2011-2012 wordt de club 6de in de competitie, hetgeen recht geeft op 2de voorronde Europa league. Het treft hierin Vitesse.

Bron Wikipedia 

Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: