1 oktober 2012 In de media

Vitesse ontstijgt de subtop

Zeventien punten na ze­ven speelronden, vijf zeges en twee remises, alle vier uitwedstrij­den gewonnen, met vier tegentref­fers de minst gepasseerde verdedi­ging van de eredivisie.

Vitesse heeft in de eerste fase van de com­petitie indrukwekkende cijfers neergezet, waarmee de Arnhemse ploeg vooralsnog zelfs de vader­landse subtop is ontstegen.

Na een vijfde van de competitie staat Vitesse op de tweede plaats, slechts een punt achter koploper FC Twente. Opvallend is de ma­nier waarop de ploeg de topklasse­ring heeft gerealiseerd. Vitesse morste punten in de thuiswedstrij­den tegen ADO en Heracles. Optre­dens, waarbij het team van trainer Fred Rutten het spel moest maken en waarbij de ruimtes in aanval­lend opzicht klein waren. Dat Vi­tesse daar moeite mee heeft, dat bewees afgelopen week ook de moeizame eerste helft in het beker­treffen met topklasser Gemert.

De kracht van Vitesse komt vooral boven drijven wanneer die ruim­tes groter zijn. Dan profiteert de Gelderse formatie van een surplus aan offensieve individuele kwali­teit. Zo ging het zaterdag ook in stadion Galgenwaard, waar Rutten werd beloond voor zijn aanvallen­de intenties.

De coach speelde met vier van ori­gine pure aanvallers – Jonathan Reis, Wilfried Bony, Mike Haven­aar en Renato Ibarra – en de aan­vallend ingestelde middenvelders Theo Janssen en Marco van Gin­kel. Pas in de slotfase, toen Vitesse de 2-1 voorsprong verdedigde, koos Rutten met Simon Cziom­mer voor Ibarra voor wat meer ze­kerheid in de middenlinie.

Vitesse speelde een zwakke eerste helft, waarin FC Utrecht een over­wicht had en makkelijker combi­neerde. Na de beslissende rollen van Reis bij Willem II, Ibarra bij PEC Zwolle en Havenaar bij FC Groningen was het nu de klasse van Bony die Vitesse buitenshuis een zege opleverde.

De spits uit Ivoorkust zette eerst de sterke Van Ginkel vrij voor het doel met een briljant steekpassje (0-1) en even later pikte Bony at­tent een gesmoorde bal op na een combinatie met Reis en rondde hij beheerst af (0-2). Kort voor de ope­ningstreffer had Reis de onderkant van de lat geraakt, eveneens op aangeven van Bony. Rutten consta­teerde in Utrecht tevreden dat de afstemming tussen zijn spitsen steeds beter lijkt te worden, al viel Reis wel uit de toon met een aan­tal zinloze hakballetjes.

Nadat invaller Jacob Mulenga twin­tig minuten voor tijd een voorzet had binnengegleden (1-2) overleef­de Vitesse dankzij Piet Velthuizen het slotoffensief van de thuisploeg. De doelman zette in blessuretijd de kroon op een sterke partij, toen hij met een wereldredding reageer­de op een inzet van Mulenga van dichtbij. Zo pakte Velthuizen op­nieuw punten voor zijn club.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: