12 juli 2011 In de media

Vitesse op trainingskamp in Duitsland

Ergens tussen Würzburg en Nürnberg op de Duitse A3 piepen via de mail twee tips binnen die mij wijzen op een nieuwe speler voor Vitesse. Het zou gaan om Clayton Daniels, een 27-jarige Zuid-Afrikaan van Ajax Cape Town. Net afgetest door Ajax. De verdediger zou zelfs al in de bus zitten op weg naar Zuid-Duitsland.

DAG 1 

Vreemd, want zondagavond verzekerde directeur Paul van der Kraan ons nog dat er geen nieuws of ontwikkelingen waren. Dezelfde Van der Kraan (hij is in Arnhem achtergebleven) zegt een halve dag later over Clayton Daniels, dat hij echt van helemaal niets weet. Ook manager communicatie Ester Bal, die altijd eerlijk is, heeft de naam nooit eerder gehoord en verwijst door naar Ted van Leeuwen, de technisch directeur van Vitesse. Het is dan rond 15.00 uur en de spelersbus zit nog een slordige tweehonderd kilometer van het Marc Aurel Spa & Golf Resort in Bad Gögging.

Ted van Leeuwen zit in die bus. Hem heb ik uiteraard gebeld om de tips te checken, maar de man is vaak moeilijk te bereiken voor zijn ex-collega’s. Hij schijnt de afgelopen maanden vijf continenten te hebben bezocht op zoek naar spelers die bij Vitesse willen komen voetballen. Ik bel opnieuw en plotseling neemt hij op. De verbinding vanuit de Vitesse-bus is belabberd, maar Ted bevestigt dat de Afrikaan Daniels inderdaad een rij achter hem zit. "Een last-minute" en een "buitenkansje", dat Vitesse niet kon laten lopen. De geruchten blijken te kloppen, waarmee Ted dus ook zijn eigen collega-directeur volkomen verrast.

Nu heb ik wel vaker de indruk dat werknemers van Vitesse langs elkaar heen werken. De een weet vaak niet wat de ander doet en dat is onder druk van het ambitieuze Project 2013 niet handig. Het eerste seizoen mislukte op alle fronten. Vitesse investeerde dankzij eigenaar Merab Jordania vele miljoenen en haalde een batterij aan exotische spelers, maar resultaten bleven uit en de keuze voor Albert Ferrer als trainer was al helemaal een dramatische.

Veel van die gehaalde en geflopte spelers zijn alweer vertrokken. Vitesse moet dit seizoen daarom helemaal opnieuw beginnen. Het eerste pikante competitieduel, uit bij ADO, nadert met rasse schreden en tot op heden presenteerde de club slechts een 19-jarige Estse keeper en een 21-jarige Ecuadoriaanse aanvaller die pas 20 augustus aansluit. En dat terwijl Ted van Leeuwen toch echt duizenden Airmiles bij elkaar vloog sinds medio mei. Een echte directe versterking ontbreekt dus nog altijd. Ted van Leeuwen en de nieuwe trainer John van den Brom zijn niet te benijden, want Jordania liet al optekenen dat hij dit seizoen van zijn mensen simpelweg Europees voetbal eist.

De huidige piepjonge selectie is onder leiding Van den Brom in elk geval enthousiast en leergierig. De coach heeft in een week tijd al voor een prettige positieve sfeer gezorgd. Maar duidelijk is ook dat de huidige groep nog ervaring mist. Met deze 19 spelers, waaronder 7 talenten uit de Beloften, kan Vitesse de eredivisie natuurlijk niet in. Nicky Hofs (28) en Clayton Daniels (27) zijn in Beieren de oudsten, maar beide spelers hebben geen contract. Vitesse heeft dus haast en zal ook bovenin nog dichter bij elkaar moeten kruipen om echt stappen te kunnen zetten. Misschien gebeurt er de komende dagen ineens van alles als ook Jordania zich in het trainingskamp meldt, want Vitesse blijft een club vol verrassingen. Dat bewees deze eerste dag maar weer.

Omroep Gelderland TxT / Richard van der Made

Hoofdsponsor: