14 augustus 2010 In de media

Vitesse opent de jacht op bonuspunten

Arnhemse ploeg begint zware reeks vanavond met uitwedstrijd tegen Ajax
Geruggensteund door de 3-1 zege van afgelopen zondag tegen ADO Den Haag, begint Vites­se vanavond in Amsterdam aan een zware serie competitiewedstrij­den. Ajax uit, kampioen FC Twen­te thuis, Feyenoord uit, Heeren­veen uit. Op papier een extreem lastige reeks voor het jonge Arn­hemse elftal, dat streeft naar klasse­behoud.

Tijdens de overlevingstocht door de eredivisie staan er de komende weken dus bonuspunten op het spel voor Vitesse. „Normaal gespro­ken is dat zo”, erkende trainer Theo Bos gisteren na de afsluiten­de training van zijn team. „Het zijn vier wedstrijden waarin van ons niet veel verwacht zal worden. Alles wat je haalt, is meegenomen. Stel dat we een van die wedstrij­den winnen, dan staan we na die moeilijke serie op zes punten. Dat zou geweldig zijn.”

Realistische taal van de Arnhemse oefenmeester, die zeker geen ge­brek aan geloof in eigen kunnen heeft. „We gaan naar Ajax toe om te kijken of we kunnen stunten. Ie­dereen zal ervan uit gaan dat Vites­se verliest. Wij niet. Vorig seizoen hebben we het door een goede or­ganisatie goed gedaan in de uit­wedstrijden tegen de topploegen Twente en PSV ( beide keren 1-0 verloren, red.). We proberen nu Ajax met een goede organisatie pijn te doen.” Vitesse had voor de laatste keer succes in Amsterdam tijdens het seizoen 2000/2001. Toen werd het 1-2. Daarna leverden alle bezoeken aan de Arena Arnhemse nederla­gen op. „ Ajax heeft natuurlijk meer kwaliteit”, weet Bos. „Maar Ajax was ook beter dan PAOK Salo­niki. En toch kreeg het tegen die ploeg in twee wedstrijden vier doelpunten tegen.” Met andere woorden: „We zullen proberen te stunten.”

Dat zal Vitesse moeten doen zon­der Dalibor Stevanovic. De sterspe­ler van de ploeg kampt met een enkelblessure, nadat hij in de wed­strijd tegen ADO was geraakt op dat gewricht. Stevanovic reisde de­ze week nog wel af naar Slovenië voor de oefeninterland tegen Au­stralië (2-0), maar hij kon niet in actie komen. „ Ze hadden daar een speciaal appa­raat, waarvoor hij er een dag lan­ger is gebleven”, aldus Bos. „Hij kon zondag na de wedstrijd niet lo­pen. Ik heb hem net aan de lijn ge­had, het ging nu stukken beter. Hij verwacht tegen FC Twente weer te kunnen spelen.”

Marco van Ginkel ( 17) zal Stevano­vic vervangen. Hij is hersteld van de ziekte van Pfeiffer en gaat met de 18-jarige Davy Pröpper samen­spelen voor de verdediging. Een zeer jong controlerend duo dus. Bos: „ Marco en Davy hebben aan­getoond dat ze het kunnen, maar het is inderdaad jong.”
Bos mist in Amsterdam nog de langdurig geblesseerden Julian Jen­ner, Rogier Molhoek, Kevin van Diermen en Sinan Kaloglu. „ Jen­ner gaat in de komende week aan­sluiten bij de groepstraining”, al­dus Bos. De trainer schrok gisteren tijdens de training toen Piet Velthuizen zich verstapte. De doelman ging meteen van het veld. Na het vast­stellen van de eerste diagnose bleek dat de kwetsuur meeviel en dat het niet nodig was foto’s te la­ten maken. Velthuizen had deze week bij het Nederlands elftal al een vinger gekneusd, waardoor hij niet in actie kon komen tegen de Oekraïne ( 1- 1).

In de Arena heeft Velthuizen als opdracht de veelbesproken Jabula­ni uit zijn doel te houden. De zwabberbal oogstte deze zomer veel kritiek tijdens hetWK. Ajax is de enige club in Nederland die, vanwege sponsor Adidas, zijn thuiswedstrijden speelt met de Ja­bulani. Vitesse heeft de afgelopen week getraind met deze bal. „We hadden er tien gekregen van Ajax”, aldus Bos. „Het is inderdaad anders. De bal zwabbert bij af­standsschoten.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: