8 augustus 2010 In de media

Vitesse pakt in GelreDome eerste winst! 3-1

Met een overtuigende tweede helft heeft Vitesse de eerste drie punten behaald. ADO Den Haag kwam voor met 1-0, maar Pluim en tweemaal Nilsson vanaf elf meter zorgden voor een fantastische start: 3-1.
Bijna veertienduizend toeschouwers hoorden bij de spelersopkomst het ‘geel en zwart zijn onze kleuren’, gezongen door Emile Hartkamp. Een mooier begin van het nieuwe seizoen kon men zich niet wensen. Een beter begin echter wel. ADO Den Haag na direct na het fluitsignaal het initiatief, voetbalde gemakkelijker en was met name via de vleugels gevaarlijk.

Het leverde de ploeg van John van den Brom na een kwartier spelen de verdiende voorsprong op. Na een mooie één-twee bereikte rectsbuiten Wesley Verhoek spits Lex Immers die de bal bij de eerste paal te gemakkelijk mocht inschieten: 0-1. De jonge ploeg van Theo Bos zocht duidelijk nog naar het juiste ritme en afstemming.

Nadat een gevaarlijke counter van de gasten in de 22e minuut in de zestien meter door niemand werd aangeraakt, was het Lasse Nilsson na een half uur spelen die dichtbij de gelijkmaker was. De Zweed draaide knap weg, maar zijn schot ging maar net over. Het tweede gedeelte van de eerste helft ging vrijwel gelijk op en ADO leek na 45 minuten met een voorsprong de rust in te gaan.

In de extra minuut kwamen de Arnhemmers op pachtige wijze op gelijke hoogte. Alexander Büttner draaide de bal in, Wiljan Pluim nam aan, kapte, draaide en schoot de bal achter doelman Zwinkels: 1-1. Het doelpunt leek de ploeg te bevrijden, zeker getuige de eerste fase na rust. Vitesse zette druk, voetbalde prima en had via Civard Sprockel na tien minuten uit een corner zomaar voor kunnen staan.

Eén minuut later werd een vrije trap van Dalibor Stevanovic met de hand geraakt door een ADO-speler: strafschop. Lasse Nilsson benutte de penalty uiterst koelbloedig: 2-1. In de goede fase tot aan de 70e minuut, met het publiek vol achter zich, had Vitesse de gasten enkele malen de definitieve nekslag kunnen geven. Genaro Snijders schoot in het zijnet en Stevanovic kopte een voorzet voorlangs. De Sloveen raakte de bal niet goed.

Twintig minuten voor het einde viel alsnog de beslissing. Snijders werd in de zestien meter vastgehouden en Wiedemeijer legde de bal voor de tweede maal op de stip. Nilsson leek zijn ploeg in eerste instantie in veilige haven te schieten, maar zijn inzet moest overgenomen worden. De Zweed liet zien over stalen zenuwen te beschikken en ramde de bal voor de derde maal in dezelfde hoek: 3-1.

In de slotfase nam John van den Brom alle risico’s, wisselde diverse malen en zag Dereijck vlak voor tijd nog bijna de aansluitingstreffer maken. Piet Velthuizen gaf zijn visitekaartje maar weer eens af met een onnavolgbare redding. Na vier zenuwslopende extra minuten floot de scheidsrechter eindelijk af en pakt Vitesse in de openingswedstrijd de eerste winst.

Vitesse – ADO 3-1 (1-1)
’15 Immers 0-1, ’45+ Pluim 1-1, ’56 Nilsson 2-1 (pen.), ’71 Nilsson (pen.) 3-1