6 juli 2011 In de media

Vitesse praat weer Nederlands

Opeens scheen de zon en leek er niets meer aan de hand.

Na een week waarin Vitesse van de ene in de andere teleurstelling rolde, maar opklauterde via het contract van trainer John van den Brom, veranderde één training alles. Nooit eerder was het vertoond. Files voor sportcentrum Papendal, en dat op een zondagochtend.

Het nieuwe Vitesse trainde voor de eerste keer, en Arnhem liep uit voor een glimp van de verloren zoon. Zo’n vierduizend toeschouwers maakten de gang naar het trainingsveld in Arnhem. Paul van der Kraan, algemeen directeur van Vitesse haalde opgelucht adem en keek het trots aan. ‘Dit geeft nogmaals aan dat we met John de juiste keuze hebben gemaakt. Vitesse leeft weer onder de fans, en dat is het afgelopen seizoen weieens anders geweest. Momenteel staat de teller op tienduizend seizoenkaarten, maar als ik al deze fans zo zie, gaat dat aantal nog flink stijgen.’ De meeste supporters die zondag aanwezig waren, hebben zich vermoedelijk echter al verzekerd van een plek in Gelredome. Anderen wachten blijkbaar nog even af.

Afgelopen zondag gaven slechts zestien spelers acte de presence. Weken geleden kondigde Vitesse het verse bloed al aan, deze week lijkt het echt te gaan gebeuren. De overgang van Renato Ibarra (20) is beklonken nu Vitesse een akkoord heeft bereikt met zijn huidige club El Nacional. Vandaag (woensdag) landt Ibarra, Ecuadoriaans jeugdinternational, in Nederland om na een medische keuring en contractbesprekingen vanaf eind juli deel aan het WK in Colombia. Van Leeuwen: ‘Een heel groot talent. Ibarra is een rechtsbuiten, maar kan ook op het middenveld goed uit de voeten.’

Marko Meerits (19), keeper van het nationale team van Estland, gaat de concurrentie aan met Eloy Room.

Hoewel Vitesse op de eigen website al melding maakte van de komst van Radosav Petrovic (22), lijkt dat te voorbarig. Het binnenhalen van het Servische talent wordt, zo zei Van Leeuwen afgelopen maandag, ‘nog een hele klus’. Petrovic stelt hoge eisen, bovendien zijn meerdere clubs geïnteresseerd. Hoeveel spelers zich deze week melden, is dus de vraag.

Wat er met de komst van Van den Brom in elk geval is veranderd, is de voertaal. Waar Van Leeuwen de selectie afgelopen zondag nog toesprak in het Engels – de voertaal die onder Albert Ferrer werd geïntroduceerd – gaf Van den Brom aan voortaan alles in het Nederlands te zullen doen. Dit tot blijdschap van de Nederlanders, die zich vorig seizoen geregeld in het buitenland waanden.

VI magazine week 27

Hoofdsponsor: