28 april 2012 In de media

Vitesse profiteert van fouten Excelsior en bereikt play-offs

Hekkensluitert Excelsior heeft zaterdag een zure nederlaag moeten slikken bij Vitesse. De bezoekers uit Kralingen kwamen in de eerste helft op een 0-2 voorsprong, maar dankzij twee rake strafschoppen van Alexander Büttner keerden de Arnhemmers terug in de wedstrijd.
Met name Jordy van Deelen zal kapot zitten; de jongeling ontving een tweede gele kaart voor een opzichtige schwalbe en dat bleek de ommekeer in de wedstrijd. In extremis tekende Marco van Ginkel namelijk ook nog voor de 3-2. Vitesse is daardoor zeker van de play-offs.

Het was in de eerste helft lange tijd weinig verheffend wat beide teams lieten zien. Vitesse had het betere van het spel, maar dat overwicht was vooral gebaseerd op balbezit en niet op kansen. Die waren namelijk sporadisch in het eerste halfuur. Er was dan ook een foute taxatie van Jan-Arie van der Heijden voor nodig om het duel open te breken. De middenvelder van Vitesse leek de bal simpel over de achterlijn te kunnen koppen, maar raakte het leer volledig verkeerd. Doelman Piet Velthuizen stond verslagen toe te kijken hoe de bal via het hoofd van zijn medespeler langs hem het doel in vloog.

Dankzij de fortuinlijke 0-1 kreeg Excelsior plots de geest en dat resulteerde tien minuten later in de tweede treffer. Luigi Bruins vond met een uitstekende pass de vertrokken Roland Alberg, die Velthuizen met een bekeken schot in de verre hoek voor de tweede keer kansloos liet. Vitesse maakte zich op voor een luid fluitconcert bij het verlaten van het veld voor de rust, maar dankzij Bart Schenkeveld verliep dat anders. De verdediger van Excelsior stompte een hoge voorzet richting de zestien weg met zijn hand en kreeg terecht een strafschop tegen. Büttner gaf vervolgens vanaf elf meter een nieuwe dimensie aan gedecideerd: 1-2.

De aansluitingstreffer leidde na rust niet tot een groots offensief van de gastheren. Ook nu had de ploeg van John van den Brom veel balbezit, maar het ontbrak de Arnhemmers aan ideeën. Het was dan ook niet vreemd dat juist Excelsior de eerste grote scoringskans kreeg. Een vrije trap van Samuel Scheimann kwam tot bij Schenkeveld, die echter van twee meter afstand van Velthuizen naliet om zijn fout uit de eerste helft goed te maken. De bal vloog net over. Het breekpunt voor de Rotterdammers kwam niet veel later. Van Deelen maakte een schwalbe en zag dat bestraft worden met een tweede gele kaart. Scheidsrechter Ed Janssen had dat eerst niet door, maar stuurde de jongeling een minuut later alsnog met rood van het veld.

Vitesse zocht nadien volop de aanval en dat werd snel beloond. Van Ginkel toonde zich assertiever dan Schenkeveld in de zestien van Excelsior en werd vervolgens vastgehouden door de verdediger. Janssen kon niet anders doen dan wederom naar de stip wijzen. Ook nu ramde Büttner de bal à la Johan Neeskens hoog en hard in het doel. Excelsior was daarna via Tim Vincken weer in de buurt van de 2-3, maar Velthuizen kon redding brengen. Het slotoffensief van Vitesse leidde vervolgens tot een kopbal op de paal van de verder onzichtbare Wilfried Bony. Het duel leek af te stevenen op 2-2, maar in blessuretijd zorgde Van Ginkel alsnog voor de bevrijdende 3-2.

Voetbalzone

Hoofdsponsor: